Han är den som står bakom undersökningen.
– Målet är att få en bild av hur situationen för Överkalixmålet är idag. Vi vet så otroligt lite om hur det och andra språkliga varieteter i Sverige används, säger han.
I ett första steg har alla som kommer från Överkalix eller bor på orten inbjudits att svara på en enkät på nätet.
– Frågorna handlar dels om i vilken utsträckning de talar Överkalixmål, men också om hur ofta de hör det och deras personliga känslor för det, säger Adam Horn af Åminne som är lika intresserad av svar från de som inte pratar Överkalixmål som av de som pratar det.
Vad är då orsaken till att han som själv kommer från Östergötland har intresserat sig för just Överkalixmålet?
– Min svärsläkt är från Norrbotten, så när jag och min fru skulle få barn och flyttade upp blev jag nyfiken på de språk och dialekter som finns här. Ryktesvägen kände jag till Överkalixmålet, började läsa in mig och blev stormförtjust.
Den extra kittlingen förklarar språkforskaren med Överkalixmålets stora olikheter med standardsvenskan. Men också med att det faktiskt finns forskning kring Överkalixmålet. Dels från början av 1900-talet, dels från 1980-talet:
– Det gör att det finns en grund av kunskaper att jämföra med.
I förlängningen vill Adam Horn af Åminne att studien ska ge bredare kunskaper:
– Jag hoppas att den ska bli banbrytande och inte bara hjälpa till att förstå Överkalixmålet utan även andra varieteter.