"Mejlkorgen översvämmades av hat och dödshot"

Med buller och bång tog de över rodret från socialdemokraterna vid förra valet. Nu får de själva packa ihop – efter bara fyra år vid makten. Här berättar Överkalix två avgående kommunalråd Sarah Karlsson (C) och Mikael Larsson (V) om vad de ser som orsaker, om alliansens framtid – och om turbulensen efter Facebookinläggen om Hells Angels och nyårsraketer.

Avgående kommunalråden Mikael Larsson (V) och Sarah Karlsson (C) tror att de hätska diskussionerna om ett nytt äldreboende och kommunens ekonomi fick stor betydelse för valutgången.

Avgående kommunalråden Mikael Larsson (V) och Sarah Karlsson (C) tror att de hätska diskussionerna om ett nytt äldreboende och kommunens ekonomi fick stor betydelse för valutgången.

Foto: Maria Engström-Andersson

ÖVERKALIX2018-09-23 08:56

Två veckor har gått sedan det stod klart att S återtar makten i Överkalix med en egen majoritet på hela 53 procent – samtidigt som partiet allmänt tappar ute i landet. För den sittande alliansen innebär det ett svidande nederlag där V backar från 23,4 procent 2014 till 12,2 procent, C från 22,7 till 16,5 procent medan L och Mp överhuvudtaget inte når upp till den kommunala 2 procentspärren. Men Överkalix Framtids två avgående kommunalråd säger att de inte känner sig direkt ledsna.

– Demokrati funkar så här. Men jag kan väl tycka att vi i vänstern fick onödigt mycket stryk av väljarna. Centern är tillbaka på 2010 års nivå medan vi har halverats, säger Mikael Larsson (V).

När det gäller orsakerna betonar både han och kollegan Sarah Karlsson (C) att de inte har hunnit göra en fullständig analys. Men att de tror att de infekterade diskussionerna om ett nytt äldreboende och kommunens ekonomi har haft stor betydelse.

– S lyckades tidigt få väljarna att tro att vi ville trycka in alla äldre på hälsocentralen på Tallvik utanför centrum. Det gick aldrig att vända, fast tanken var att de allra sjukaste skulle bo där medan ett trygghetsboende skulle byggas på Brännagården för de piggare, säger Mikael Larsson.

Kritikerna däremot hävdade att beslutsunderlagen var bristfälliga.

Gick det hela för fort?

– Det gick inte fort. Det blev bara ett sådant fokus på Säbo-platserna (särskilt boende) så att allt det andra föll bort, säger Sarah Karlsson.

Kommunens ekonomi har enligt duon felaktigt målats upp som ett kaos.

– Jag säger inte att den är bra. Men den är betydligt bättre än vad S har gett sken av. Sista prognosen för 2018 visade på 11 miljoner minus. Men prognoser är prognoser och de för Överkalix brukar hämtas upp. Nu har vi ett halvårsresultat på minus 600 000. I slutändan tror jag på ett minus på 4-5 miljoner, säger Mikael Larsson.

Är inte det väldigt mycket för en liten kommun?

– Jovisst. Men ser du på att kommunen omsätter drygt 200 miljoner är det inte jättemånga procent, säger Mikael Larsson.

Annat som har skapat braskande rubriker under de senaste fyra åren är kommunens personalflykt, ”brevlådeaffären”, den massiva kritiken från kommunens revisorer kring politikernas hanterande av allt ifrån arbetsmiljö till upphandling och fakturering och – nu senast – ett fullmäktigebeslut om att bevilja kommunstyrelsen ansvarsfrihet som misstänks vara jävigt.

Vad beror allt det här på?

– Det är svårt att svara på sammantaget. Personligen tycker jag att fokus har hamnat för mycket på det negativa istället för det positiva, som att vi har kommit väldigt långt med fiberutbyggnaden i byarna och köper in drygt 90 procent svenska köttråvaror, säger Sarah Karlsson.

Tycker ni att ni som ”ansiktena utåt” har fått stå till svars för en allmänt bristande kunskap i politikerleden och på tjänstemannanivå?

– Vi tycker att vi har haft ett bra tjänstemannastöd. Dessutom är det ju vi politiker som har det yttersta ansvaret. Men sedan har ju ny personal tillkommit. Då blir det en inkörningsperiod och ”hack i organisationen” precis som när vi tillträdde, säger Sarah Karlsson.

Inom alliansen tog den tidigare partnern M avstånd från den gemensamma politiken i en annons i en annonstidning i maj 2017. Strax därpå var skilsmässan ett faktum. I somras meddelade sedan Miljöpartiet att de skulle driva en egen valrörelse.

Vad har det här betytt?

– Mycket. Vi har ju suttit ett helt år utan majoritet och inte kunnat genomföra de åtgärder som hade behövts. Som utbyggnaden av hemtjänsten med en nattpatrull och ett fördjupat samarbete med Pajala kommuns bygg- och miljönämnd, säger Sarah Karlsson.

Så här i efterhand skulle varken hon eller Mikael Larsson på nytt vilja leda en allians med så många partier som fem.

– Det är för många att hålla ihop. Däremot tror jag att vi hade fått till något riktigt bra om väljarna hade gett majoritet till senaste tidens trepartiallians, säger Mikael Larsson.

Paret är dock stolta och glada över att ha fått leda kommunen genom en dramatisk tid med flyktinginvandring och konkursen av ett av ortens största företag. De tror också att deras maktövertagande har ruskat om och vitaliserat kommunens tidigare 86-åriga S-styre.

– Vi har inget att skämmas över. Vi lämnar efter oss 15 miljoner kronor i resultatutjämningsreserven till S och har fått igenom ett beslut om en ny, effektivare politisk organisation, säger Sarah Karlsson och syftar på den aktuella minskningen av fullmäktigeledamöter och övergången från nämnder till utskott.

Roligast tycker båda har varit alla möten med människor, att få lära sig nya saker och arbetet med näringslivsfrågorna.

Jobbigast?

– Mediajakten. Under ”raketerna” skakade hela världen under mig, säger Mikael Larsson och syftar på när han i ett facebookinlägg var positiv till nyårsraketer och uppmanade djurägare att ”uppfostra djuren i stället för att gnälla”, vilket efter en artikel i NSD spreds i riksmedia och snabbt retade upp djurvänner över hela landet.

– Jag kunde inte använda telefonen på nästan tio dagar eftersom det ringde konstant, och mejlkorgen översvämmades av hat och nästintill dödshot, berättar Mikael Larsson.

Förra hösten delade han ett inlägg från Hells Angels ledare där en stulen minibuss efterlystes och en hittelön på 100 000 kronor utlovades. Det ledde bland annat till skarp kritik från V:s distriktsordförande.

Hur tänker du kring det här idag?

– Jag kanske inte har varit nog skolad som politiker. Men man lär sig ju av misstagen, säger Mikael Larsson.

Den 1 november tar det nya styret formellt över. Civilt har varken Mikael Larsson eller Sarah Karlsson anställningar att återvända till. Men båda ser ljust på framtiden.

Vad händer med alliansen?

– Inga beslut har tagits. Men vi kommer så klart att fortsätta jobba med de frågor vi tror på, även om vi ännu inte vet under vilka former det blir, säger kommunalrådet Sara Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om