"Man ska ha lika lön för lika arbete"

Tjänstgörande ordförande i regionstyrelsen, Glenn Berggård (V), förnekar att beslutet att inte låta sjuksköterskor utanför sjukhusen ta del av lönetillägget beror på att man hellre satsar på de stora enheterna i städerna.

Glenn Berggård (V), tror inte på personalflykt.

Glenn Berggård (V), tror inte på personalflykt.

Foto: Jonas Andersson

ÖVERKALIX2018-09-08 05:20

– Beslutet togs utifrån var det har varit svårast att rekrytera till dygnet runt-verksamheten och var man har haft störst andel inhyrd bemanning, säger Glenn Berggård.

Apropå att Överkalix hälsocentrals obs- och akutavdelning – som hör till de enheter där sjuksköterskorna missar de 30 000 extra kronorna per år – måste hålla stängt en extra sommarmånad i fjol just på grund av personalbrist och året innan hade skyhöga kostnader för stafettsjuksköterskor säger han att ”Det stämde då, men det här året har vi inte fått några signaler på någon personalbrist”. Enligt honom har rekryteringen av sjuksköterskor inte heller varit ett problem på de övriga obs- och akutavdelningarna i länet där sköterskorna hamnar utanför lönesatsningen. Sammanlagt handlar det om ett 40-tal månadsanställda sjuksköterskor i Överkalix, Övertorneå, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk och Pajala. En löneökning för dem hade enligt regionens sjukhusdirektör motsvarat 1,7 miljoner kronor. Satsningen totalt beräknas idag till 50 miljoner per år.

Kan du förstå att de som hamnar utanför känner sig svikna?

– Ja! Men det är ett beslut som har fattats av styrelsen utifrån det underlag som har tagits fram.

Glenn Berggård tror inte att beslutet kommer leda till någon ”personalflykt.

Tycker du att det är rätt att anställda som har samma arbetsuppgifter som sina kollegor ska ha mindre betalt?

– I grunden ska man ha lika lön för lika arbete. Därför pågår ett arbete för att identifiera skillnader i arbetsvillkoren, säger Glenn Berggård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om