Luftburet nät kan bli räddningen

Oron för att bli utan tele- och datalösningar växer runt om i länet samtidigt som nedläggningen av telekopparnätet närmar sig. Men nu kan det finnas en ny, luftburen lösning.

HOPP. Ny, luftburen bredbandsteknik kan bli räddningen när det gamla telekopparnätet släcks ned i länet till våren. Det sa Överkalix kommuns IT-ansvariga Göran Larsson på ett möte i Rödupp igår.

HOPP. Ny, luftburen bredbandsteknik kan bli räddningen när det gamla telekopparnätet släcks ned i länet till våren. Det sa Överkalix kommuns IT-ansvariga Göran Larsson på ett möte i Rödupp igår.

Foto: Maria Engström-Andersson

ÖVERKALIX2017-02-20 06:00

NSD har i flera artiklar berättat om oron inför att det fasta telekopparnätet ska ersättas på många håll i länet i maj. Inte minst i Kalix älvdal 1,5-4 mil norr om Överkalix där mobilsignaler hindras av omkringliggande berg och där traditionell, nedgrävd fiber blir dyr.

– Mobilen fungerar bara i tvättstugan och vid garaget, sa Anita Nilsson i Östra Rödupp i juli i NSD.

Vid ett möte i byastugan under söndagen berättade dock Överkalix kommuns IT-ansvariga Göran Larsson och Ingemar Hansson att ny luftburen 5G-teknik kan bli räddningen.

– Den skulle innebära att alla efter älvdalen får samma mängd bredband och kan välja samma internetleverantörer och -tjänster till samma priser som dem med traditionell fiber, säger Göran Larsson.

Den nya tekniken bygger på det fibernät som redan finns – och, i det här fallet, att nya mobilmaster byggs upp på andra ställen än hittills; som på uddar och andra utstickande delar i låglandet efter älven. Luftburna mikrovågor med bredbandsteknik skickas sedan ut till abonnenterna via dessa eller befintliga master.

– Telebolagen sätter upp masterna på bergskanterna för att få täckning på stora ytor. Vår tanke är att kunna rikta antennerna norrut-söderut mot dem som inte nås annars, säger Göran Larsson.

Samma metod planeras enligt honom i Västerbotten - och skulle kunna användas på fler ställen i Norrbotten.

– Råneå älvdal har exempelvis ungefär samma förhållanden som oss, säger Göran Larsson

Kostnaden beräknas till några miljoner kronor per mobilmast och ingår i Överkalix kommuns totala bredbandsbudget på drygt 44 miljoner kronor. Finansieringen är tänkt att ske med 28 miljoner i statliga stöd, förutom 12 miljoner i anslutningsavgifter och 6 miljoner i kommunala medel.

– Vi räknar med att få klartecken till stödet när som helst, säger Göran Larsson.

I maj ska arbetet vara i gång. Förhoppningen är sedan att det nya nätet ska gå att använda till hösten eller senast hösten 2018. Just detta väckte en oro bland söndagens mötesdeltagare. Däribland hos Siv Larsson från Västra Rödupp.

– Hur ska vi klara oss under den tid då kopparnätet är borta och det nya nätet ännu inte fungerar. Ska jag gå ut på landsvägen och ringa för att få täckning. Och vad händer om man blir sjuk, undrade hon. – Det är för jäkligt att Telia klipper nätet innan det finns fungerande alternativ, sa Bo Nilsson.

Till 2020 ska hela bredbandsnätet i Överkalix vara utbyggt. Det innebär att nästan alla av kommunens 1879 hushåll kommer att ha bredband.

– 14-16 hushåll blir utan. Det handlar om enskilda gårdar på ställen som Bredträsk, Kölmjärv och Talljärv där det är kanske är 1,5 mil till närmsta bebodda hus, säger Göran Larsson.

Hur blir det för dem i framtiden?

– De blir i praktiken utan nät. Men det är inget som du kan koppla ihop med kommunen. Vi fick beskedet om att kopparnätet skulle bort i april i fjol. Det är en omöjlighet att det ska kunna ersättas på ett år, säger Göran Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om