Sameby söker ersättning efter lodjurets massaker

Lodjuret dödade elva renar på fem dagar för Ängeså sameby utanför Överkalix. Nu söker samebyn ersättning för massdöd. "Jag hatar verkligen inte lodjur, de måste få finnas", säger renskötaren Jörgen Rokka.

Resterna av en ren som blivit dödad av ett lodjur.

Resterna av en ren som blivit dödad av ett lodjur.

Foto: Privat

Överkalix2023-04-10 11:00

Under den här vintern har Ängeså sameby hittat runt 50 renar som de menar har dödats av lodjur. Jörgen Rokka är renskötare i koncessionssamebyn och berättar att det är en ganska vanlig siffra.

Under en intensiv period var det elva renar som dödades av lodjur under fem dagar.

– Det är ganska mycket, men det sker nog varje år. Grejen är att det kan vara svårt att upptäcka men i år har vi egentligen haft lite "tur", säger han.

Enligt lag får en sameby ansöka om ett särskilt ekonomiskt stöd vid massdödade renar. Med det innebär det att minst tio renar ska ha dödats inom loppet av en vecka, och att samebyn ska kunna styrka varje dödsfall.

– Tidigare i vinter hade vi ett lodjur som hoppade in och ut ur en utfodringshage nattetid. Totalt dog 17 renar av det lodjuret men under en utspridd längre tid, därför kan vi inte söka stöd för det, säger Jörgen Rokka.

Han menar att just lodjur har en tendens att fälla betydligt fler djur än vad de kan äta, och att de brukar kunna medföra stora problem för en renskötare. Han vet inte exakt varför de gör så, men det finns vissa teorier.

– Det brukar bli intensivare närmare deras parningstid, så en del menar att hanar dödar mycket för att skapa åtlar så att honor ska dröja sig kvar i området. Det kan ju också bara ha att göra med att de blir mer testosteronstinna och aggressivare, vad vet jag. Men oavsett så brukar lodjur inte ofta vilja äta gammalt kött, de tar hellre lätt en ny ren än gnager på något fruset, säger han.

I renskötarkretsar finns det en långtgående kritik mot hur ersättningssystemet ser ut kring rovdjursdödade renar. För varje familjegrupp lodjur som hittas inom samebyns betesmarker får samebyn 200 000 kronor, oavsett om familjen består av två eller tio lodjur.

Och rör sig familjegruppen även på andra samebyars marker ska de dela på beloppet.

Ersättningsbeloppet har varit detsamma sedan 90-talet.

– Det har inte direkt hängt med inflationen, hittar du en grupp lodjur är det en förlust, så är det bara. Samtidigt hatar jag verkligen inte lodjur, de måste få finnas och jag förstår att de måste äta. Men när det blir så kostsamt så blir toleransen för rovdjuren så dålig. Blev ersättningen rimligare skulle det kännas bättre ekonomiskt, men känslomässigt lika dåligt. Man vill ju sälja kött och inte leva på ersättning, säger Jörgen Rokka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!