Livet som lärare i Nairobi

Rosie Lundgren har arbetat som lärare på Svenska skolan i Nairobi i 12 år.–  Livet fick en riktig vändning men jag stortrivs, säger hon.

SOMMAR I ÖVERKALIX. Rosie Lundgren, 39, kommer hem till Överkalix mellan fyra och sex veckor varje sommar.

SOMMAR I ÖVERKALIX. Rosie Lundgren, 39, kommer hem till Överkalix mellan fyra och sex veckor varje sommar.

Foto: Sabina Nilsson

Överkalix2013-07-09 06:00

När Rosie Lundgren hade bott från Skåne i söder till Överkalix i norr kände hon att det var dags att söka sig till nya länder. Hon var färdigutbildad lärare, sökte jobb på olika platser och fick slutligen en lärartjänst på Svenska skolan i Nairobi, Kenya. Vad hon inte visste då var att hon 12 år senare skulle vara gift, ha två barn, villa och vovve i Nairobi.

–  Jag trivdes så bra, träffade min man och då blev det helt enkelt att jag stannade, säger Rosie.

I dag är sonen Noel åtta år och dottern Maya sex år. Barnen går på Svenska skolan tillsammans med 130 andra elever, främst från Sverige och övriga norden.

–  Vi har dels gymnasieelever som valt att byta ut ett gymnasieår för att läsa hos oss och dels elever som följt med sina föräldrar som till exempel jobbar här, säger Rosie.

Svenska skolan

Skolan följer den svenska läroplanen och Rosie menar att Nairobi är en spännande plats att bo och studera på. Hon lär sig något nytt varje dag.

–  Det händer så oerhört mycket. Bara sedan jag kom hit ser jag stora förändringar, allt går framåt, säger hon.

Om hon jämför Överkalix, som hon är född och uppvuxen i, med Nairobi ser hon både fördelar och nackdelar med båda platserna.

–  I Nairobi tycker jag om klimatet och lugnet. Dessutom är jag glad att mina barn får växa upp här. Men jag kan sakna ljuset på sommarkvällarna, här blir det alltid kolsvart klockan 19, säger hon.

Många skillnader

Något som påverkar livsstilen är den höga kriminaliteten i Kenya. Rosie berättar att husen omges av olika sorters stängsel för att hålla inbrottstjuvar borta och det är inte säkert att promenera ensam när det blivit mörkt.

–  Vi har vakthund, larm och vakt utanför huset när vi inte är hemma. Men jag tänker samtidigt att detta inte ska få hindra mig, då skulle jag inte trivas. Så man får bara tänka till en extra gång innan man gör något på kvällen, vilken väg man kör till exempel, säger hon.

Somrarna spenderar hon, barnen och maken helst på hennes barndomsgård i Överkalix. Men några planer på att återvända till Sverige har hon inte i dagsläget.

–  Som det ser ut just nu trivs både jag och familjen med vårt liv och tillvaron, men man vet ju aldrig, säger Rosie.

TRIVS. Rosie tillsammans med sina barn Maya och Noel. "De stortrivs i Överkalix", säger Rosie. Barnen pratar flytande engelska och svenska.
TRIVS. Rosie tillsammans med sina barn Maya och Noel. "De stortrivs i Överkalix", säger Rosie. Barnen pratar flytande engelska och svenska.
Svenska skolan i Nairobi

- Har funnits sedan år 1968

- Har i dag över 100 elever

- Här finns klasser från förskola upp till gymnasium

- Skolan drivs av en lokal skolförening som vårdnadshavare till eleverna är medlemmar i

- Har internat

- Följer svenska läroplaner och vilar på demokratiska värderingar som vilken svensk skola som helst

Källa: www.ssn.or.ke

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om