Laxproblem längs älven

2016 års laxvandring ser ut att bli en ljus historia för nästan alla älvar i Norrbotten – det är bara längs Kalixälven som det lyser en röd varningslampa.

Fisksjukdom. Laxarna i år är ingen dröm för laxfiskarna längs Torneälvssystemet. Många laxar har hittats döda och flera sjuka laxar har också observerats.

Fisksjukdom. Laxarna i år är ingen dröm för laxfiskarna längs Torneälvssystemet. Många laxar har hittats döda och flera sjuka laxar har också observerats.

Foto: MATTIAS FORSBERG

Överkalix2016-10-04 14:31

Torneälven ligger nära rekordåret 2014 då 100 000 laxar registrerades. Piteälven ser ut att gå mot ett fint år. Det andas optimism över 2016 års laxuppgång. En älv sticker dock ut på ett negativt sätt. Kalixälven.

– Vi har alltså bara 7000 registrerade laxar i år. Torneälven har nästa 100 000, det är 90 000 fler. Det är inte rimligt. Visst är Torneälv större, men sådan skillnad ska det inte vara. Då måste man ställa sig frågan varför Kalixälv har så lite lax, säger Ronny Landin, fiskeguide, som menar att problemet finns längre söder ut och riktar kritik mot Havs- och Vattenmyndigheten.

– Fritidsfiskare på kusten måste omfattas av samma regler som gäller för sportfiskare i älvarna. En lax per dygn. De kan använda yrkesmässiga redskap och ta upp 100 laxar per dygn om de så vill. Men även en lax per dygn är för mycket. Jag tycker bara man borde få ta upp tre laxar per person och säsong. Sedan är det klart. Man behöver inte mer, säger Ronny Landin.

Håkan Carlstad utredare vid Havs- och Vattenmyndigheten tror inte att det låga beståndet lax beror på överfiske.

– Fritidsfiskarna fick bara använda fasta fällor först i juli. Och då bara en vecka. Jag tror inte det är förklaringen, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att utreda och lägga pussel varför det vandrar upp så lite lax i Kalixälv. Först: Kan det vara störningar i laxräknaren? Sen måste man kolla på produktionen av laxungar i älven två till tre år bakåt. Utvandringen bestämmer hur många laxar som kommer tillbaka. Och laxen stannar i havet i drygt tre år. Men vi kommer utreda vad det kan bero på, säger Håkan Carlstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om