Lär sig konsten att säga nej
Det slås och sparkas och det gäller att rikta in sig på de svaga punkterna, knä, skrev, hals och ögon.- De kallas fula knep i kampsport, här kallar vi det smarta, säger instruktören i feministiskt självförsvar, Anija Johansson, som undervisade högstadietjejer från Överkalix.
Att slåss var ändå det roligaste tyckte alla tillfrågade.
- Det var kul! Innan jag kom hit hade jag ingen aning om vad jag skulle göra om någonting skulle hända, säger eleven Rebecca Nilsson.
Anija Johansson är uppvuxen i Luleå men har bott i Stockholm sedan 1993 och har varit instruktör i sju år.
Hon berättar att själva poängen med kursen att öva upp självkänslan och mycket av den egna styrkan sitter i huvudet, inte i tekniken eller styrkan.
- Det handlar om så mycket mer än att bara slåss, utan ett mentalt självförsvar. De lär sig att säga nej och att lyssna på vad de själva vill i stället.
Inget lätt offer
Att säga nej är något som tjejer kan ha nytta av i relationer till vänner, familjemedlemmar, pojkvänner, arbetskamrater och folk på krogen.
- Det handlar inte om att vara otrevlig, utan om att respektera sig själv.
Även om det oftast handlar om att säga nej i vardagen, finns givetvis aspekten att bli våldtagen eller överfallen med i bilden. Hon berättar att av varje genomförd våldtäkt är det tio som misslyckas, då tjejen eller kvinnan försvarar sig.
- En våldtäktsman letar efter ett lätt offer om jag försvarar mig är jag inget lätt offer, det handlar om en vilja att försvara sig, att se sig själv som värdefull.
Samtidigt gäller det att inte skuldbelägga de kvinnor som redan blivit utsatta för våld.
- Jag förklarar alltid på mina kurser att det är en rättighet att förvara sig, inte en skyldighet, du kan aldrig skuldbelägga någon som inte klarade av att värja sig, säger Johansson
Fakta
Initiativet till kursen i feministiskt självförsvar, kommer från kvinnojouren Athena, som fått 40.000 kronor i bidrag från Länsstyrelsen att genomföra kursen.
ABF i Övertorneå och Överkalix har bidragit med 6.000 kronor vardera.
ABF i Övertorneå och Överkalix har bidragit med 6.000 kronor vardera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!