Landstinget klarar inte vårdgarantin

Landstinget klarar inte vårdgarantin fullt ut.
Det medger landstings­rådet Kent Ögren.
? Vi har problem inom ortopedin, säger han.
Vårdalliansens önskan om extra pengar för att korta vårdköerna får dock nobben.

ÖVERKALIX2005-06-16 22:29
Under landstingsfullmäktige agerar vårdalliansen, samarbetet mellan de fyra borgerliga partierna, gemensamt. När fullmäktige behandlar fyra fp-motioner fördelar gruppledarna arbetet så att de tar debattansvaret för varsin motion.
I en av motionerna vill folkpartiet ha extra pengar för att korta vårdköerna inom ortopedin. Detta för att ge vården i länet en rimlig chans att klara vårdgarantins krav på behandling inom tre månader. Garantin gäller i hela landet från 1 november.
Men ortopedin är sorgebarnet, i dag är köerna för vissa operationer närmare två år än tre månader.
Orimligt lång kö
Hans Rönnkvist, chef för division operation, konstaterar också i ett färskt internt brev att ?vi ser inga möjligheter att klara vårdgarantin till den 1 november inom verksamhetsområde ortopedi?.
Något som även Kent Ögren medger:
? Vi kommer att uppfylla vårdgarantin men när det gäller ortopedin är kön orimligt lång. Vi kommer inte att klara den delen till 1 november, säger han.
Ögren hänvisar till landstingets beslut att skapa ett ortopediskt centrum på Pite älvdals sjukhus. Det innebär 600 fler operationer per år vilket på sikt ska få ned kötiderna.
När det gäller övriga vårdköer hänvisar Ögren till en pågående ?inventering?.
? Vi kommer i augusti att redovisa åtgärderna för hur vi ska klara vårdgarantin, säger han.
Med detta besked låter sig sjukvårdspartiet nöja medan vårdalliansen kräver extra pengar för att korta köerna inom ortopedin. Men förslaget röstas ned.
n Däremot är det nära att motionen om att även Älvsbyns vårdcentral ska få vårdplatser (så kallade Obs-platser) går igenom. Efter votering faller dock förslaget med röstsiffrorna 36?35. Två vänsterpartister, Bernt Wallström och Ove Haarala, röstar med den samlade oppositionen men det räcker inte.
? Jag röstar för motionen av principiella skäl. Detta är ett gammalt vänsterförslag och motionen föreslår ju enbart en utredning. Det borde vi ställa upp på, säger Haarala.
n Avslag blir det också på motionen om ett högkostnadsskydd för tandvård i Norrbotten. Här menar de tre styrande partierna att tandvårdsförsäkringen är ett statligt ansvar. Sjukvårdspartiet instämmer.
Vårdalliansen menar dock att landstinget har ansvaret för människors hälsa till kropp och själ.
? Tänderna och munnen är ju en del av kroppen. Men den delen får någon annan ta ansvar för, säger Stefan Tornberg (c).
n Motionen om slopa remisstvånget för behandling av sjukgymnast blir också spolad. Enligt landstingsrådet Agnetha Granström (mp) behövs remisstvånget för att fördela sjukgymnastikresurserna rättvist och för att prioritera rätt.
Detta för att skapa lika vård för alla.
Generalangrepp
? Jag betraktar detta som ett generalangrepp på de privata sjukgymnasterna, skulle inte de kunna prioritera rätt. De är ofta mer välutbildade än landstingets egna sjukgymnaster, säger Maria Salmgren (m).
Legitimerade sjukgymnasters riksförbund kräver också i ett uttalande att remisstvånget slopas. De menar att det frigör läkarresurser till annan vård och påpekar att Norrbotten är ?ett av de sista länen i landet som styvnackat håller på remisstvång?.
Agnetha Granström avvisar dock att landstingsledningen skulle ha något emot privata sjukgymnaster.
? Vi är just nu inne i ett intensivt arbete med att skriva vårdavtal med flera av dem, säger hon.
Anders Köjs
anders.kojs@kuriren.com
0920/375 68
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om