I lördags berättade NSD om Lennart Stylbäcks sorg och frustration över att maxtaket på 20 personer stoppat honom från att gå på sin allra bästa väns begravning – medan betydligt fler tillåts besöka affärer och gym.
– Det verkar som om ekonomi värderas högre än känslor, sa Lennart Stylbäck.
I samma artikel sa kultur- och demokratiminister Amanda Lind att en ändring är på gång via det nya regeringsförslaget för att begränsa allmänna sammankomster – vilket ska ta hänsyn till att olika verksamheter ser olika ut och göra det möjligt för fler än 20 att samlas för en begravning om smittläget tillåter. Något som är efterlängtat:
– Det vore ju bra om alla som vill vara med på en begravning får komma. Samma sak vid vanliga gudstjänster där vi bara får vara 8 personer idag. Men de nya reglerna ska förstås vara förankrade i den verkliga smittorisken, säger Mats Nygård.
Han menar att 50-100 personer är vanligt på begravningar utanför storstäderna– och att det vid nästan alla som har hållits i kyrkan i Överkalix på senare tid har funnits närstående som tvingats avstå på grund av dagens restriktioner.
– För sorgearbetet är det viktigt att få ta farväl. I och med kyrkans storlek går det också att vara betydligt fler utan trängsel. Samtidigt har ju inte restriktionerna konstruerats i ett ont syfte. Tanken är ju att minska smittspridningen.
Dagens olika begränsningar beror på att begravningar och gudstjänster räknas som offentliga sammankomster och tidigare föll under ordningslagen – medan gym- och butiksbesökare omfattas av bestämmelsen att det ska gå tio kvadratmeter på varje person. Enligt det nya förslaget ska smittläget samt en allmän nivå, en nivå för sittande publik och en variant för evenemang utomhus avgöra antalet deltagare. Folkhälsomyndigheten föreslår att ändringar ska träda i kraft den 11 april.
Och om kyrkan får ett större ansvar för att se till att folk inte trängs?
– Familjerna sitter ofta tillsammans vid begravningar. Då är det svårt att veta vilka som annars lever i samma hushåll. Men vi ska underlätta så mycket som möjligt.
Kan utomhusbegravningar bli aktuella?
– Om folk vill ha det och regelverket tillåter fler besökare är vi ju inte emot det, säger Mats Nygård.