Kommunen öppnar sina dörrar – igen

Sedan några dagar går det åter att promenera rätt in i kommunbyggnaden i Överkalix – trots att både facket, kommunchefen och tjänstemän menar att en slusslösning är tryggare för personalen.

BESVIKEN. Fackliga Visions Erik Nilsson är en av dem som hoppades att Överkalix kommun skulle behålla slusslösningen.

BESVIKEN. Fackliga Visions Erik Nilsson är en av dem som hoppades att Överkalix kommun skulle behålla slusslösningen.

Foto: Maria Engström Andersson

ÖVERKALIX2017-03-04 08:00

– Vi tycker så klart att det är tråkigt att man inte beaktar våra synpunkter, säger Visions lokala representant Erik Nilsson.

Bakom beslutet att återgå till det gamla systemet står allianspolitikerna i kommunstyrelsen. Därmed är det slut med de besöksrutiner som infördes på prov i slutet av december och fram till den 6 februari. De innebar att innerdörren i entrén låstes och att besökare måste anmäla sig vid frontdesken innan de hämtades av den de skulle besöka – ett system som mötts av kritik eftersom möjligheterna till spontanbesök anses minska. Bakgrunden var enligt kommunchefen Astrid Isaksson en incident före jul:

– Det handlade om skadegörelse, sa hon i NSD i januari.

Nu visar en utvärdering som ställts samman av kommunchefen att arbetsmiljön i förvaltningshuset blev ”avsevärt bättre”, att medarbetarna fick bättre arbetsro och upplevde en ökad trygghet samt att besökare fick bättre service under försöksperioden– vilket överensstämmer med fackförbundet Visions synpunkter. Ändå har politikerna valt att låsa upp entrédörren.

– Det är ett servicekontor med många servicefunktioner, och då är det viktigt med lättillgänglighet, säger kommunalrådet Sarah Karlsson (C).

Hon påpekar att en översyn kring användandet av utrymmena ska göras – och att slussfunktionen med låsta entrédörrar numera kan aktiveras från en sekund till en annan ifall ett hot utifrån skulle uppmärksammas:

– Men även om vi stänger till allt kan vi inte bygga bort alla risker, säger Sarah Karlsson.

Från fackförbundet Vision uttrycks besvikelse:

– Vi såg det nya systemet som en utveckling av arbetsmiljön och handläggningen, säger Erik Nilsson.

Samma åsikter delas av de tjänstemän som sorterar under Bygg- och Miljönämnden, enligt en skrivelse som kommit in från nämnden till KS efter portarnas öppnande.

I skrivelsen står att tjänstemännen under lång tid upplevt arbetsstörningar i form av besökare som

sporadiskt kommer in oanmälda under pågående arbete, att hotfulla situationer ofta uppstår inom ramen för den myndighetsutövning som tjänstemännen bedriver och att skalskyddet bör fortsätta hållas stängt. Tre av Bygg- och Miljönämndens fem ledamöter som undertecknat skrivelsen tillhör själva allianspartierna (c), (v) och (l).

(S) reserverade sig mot KS beslut den 6 februari till förmån för ett eget förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om