- Man blir helt förskräckt. Vår slutsats är att det måste röra sig om personer över 18 år som inte vi får rapport om, säger Sirkka-Liisa Jönsson.
Glapp
På socialtjänstens bord är siffran på personer med missbruksproblem som polisen har aktualiserat betydligt mindre och dessutom är missbruket inte specifikt angett som narkotikamissbruk. Därför är Sirkka-Liisa Jönsson försiktig med antalet men tillstår att det handlar om en bråkdel av polisens uppgifter.
- Om de här personerna skulle vara under 18 år kan man fråga sig varför inte vi har fått kännedom om dem. Oavsett vilket så är det viktigt att konstatera att det är ett glapp någonstans, vi hade önskat att få någon typ av anmälan, säger Sirkka-Liisa Jönsson.
En orsak till att problematiken är polisens verksamhet i Överkalix, enligt Sirkka-Liisa Jönsson.
- Den har fungerat som gungfly sedan Yngve Hansson försvann men det handlar inte om att klandra de som jobbar där i dag. De gör att bra jobb utifrån de förutsättningar som råder och vi har en bra kontakt med dem.
Allvarligt
Sirkka-Liisa Jönsson efterlyser kontinuitet bland polispersonalen. Då kan samarbetet också bli bättre.
- Vi förväntar oss att få se en stabilitet i bemanningen eftersom polisens medverkan är betydelsefull. Men det fungerar inte bra när personerna hela tiden byts ut. Om vi hade haft ett bättre samarbete hade vi nog kommit längre, säger Sirkka-Liisa Jönsson.
Nu har dock första steget mot att vända fartyget tagits, enligt henne. Så snart det är möjligt ska ett möte för allmänheten hållas.
– Nu måste vi väcka folk så de inser hur allvarligt läget är, samtidigt måste vi också skapa bättre rutiner mellan myndigheterna, säger Sirkka-Liisa Jönsson.
Brister
Yngve Hansson som arbetat i Överkalix och känner till rapporten bekräftar Sirkka-Liisa Jönssons tankegångar om åldern på redovisade personerna.
- Huvuddelen är från 20 år och uppåt och det går nog ingen rapport till socialtjänsten om de inte har åkt fast, säger han.
Han tycker att samarbetet mellan socialtjänsten och polisen har fungerat bra under hans tid i Överkalix men däremot borde socialnämnden ha beslutat om fler omhändertaganden av ungdomar.
- Många ungdomar borde ha omhändertagits i ett tidigt skede. I dag sitter flera av dem på anstalt och så hade det inte behövt bli, säger han.
Enligt Yngve Hansson märks Överkalix mest av länets kommuner avseende narkotikabrott trots sin lilla folkmängd och då har det brustit någonstans, säger han.
- Om det handlar om föräldrar, skola eller kommunen vet jag inte. Kanske budbäraren om riskerna med narkotikamissbruk har varit felaktig, säger han.