Klassiskt bageri ansöker om konkurs

Ett av länets äldsta familjeföretag ansöker om konkurs. Frågan är om bageriverksamheten i Överkalix nu läggs ner för gott eller om den går att rädda på något sätt.
– Fokuset för mig är att bageriet ska få finnas kvar, om det går. Allt annat är underordnat, säger Bengt-Olof Olofsson, vd och ägare till Olofssons Bageri.

Bengt-Olof Olofsson, vd och ägare av Olofssons Bageri, ska kämpa för att bageriet ska kunna leva vidare i någon form.

Bengt-Olof Olofsson, vd och ägare av Olofssons Bageri, ska kämpa för att bageriet ska kunna leva vidare i någon form.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2025-02-25 10:03

Om du gillar limpa och är uppvuxen i Norrbotten är chansen extremt stor att du någon gång ätit bröd av Olofssons Bageri. Familjeföretaget från Överkalix startade redan 1947 och genom åren är det inte bara limpa som bakats. I det ganska stora utbudet finns andra matbröd men även fikabröd som levererats till butiker runt om i Norrbotten.

I november ansökte Olofssons Bageri om rekonstruktion på grund av ett pressat ekonomiskt läge. Nu, några månader senare, har ägaren Bengt-Olof Olofsson fattat beslutet om att ansöka om konkurs. Totalt har ett femtontal personer arbetat på Olofssons Bageri.

Det har varit ett känslomässigt tufft beslut.

– Det är jobbigt. Jag har ju vuxit upp i bageriet och varit med varenda skollov och jobbat här. Jag har varit med hela vägen och på den tiden var det pappa och min farbror som drev bageriet. Mycket familj. Man kom in på morgonen och det doftade mjukkakor, kanelbullar...det är mycket minnen med det här under alla år och det känns jättejobbigt. Vi har kämpat väldigt länge, säger Bengt-Olof Olofsson.

Under tisdagen träffade Bengt-Olof Olofsson konkursförvaltaren för att se vilken vägen blir framöver. Bageriet drivs för stunden vidare som vanligt och Bengt-Olof Olofsson vill inte ge upp hoppet om att det ändå går att få snurr på verksamheten.

– Man hoppas ju det. Människor vill ha oss kvar och vi har ett starkt stöd ute i länet bland butiker och så vidare. Det här är så nytt och hur det ska gå till, det vet jag inte i dagsläget, men jag ser att det finns en grund för ett bageri här uppe och det är mitt mål att det på något sätt ska leva kvar.

Tänker du att du ska vara med då på något sätt?

– Jag vet inte ännu, det är så nytt det här och jag måste få smälta alltihop. Fokuset för mig är att bageriet ska få finnas kvar, om det går. Allt annat är underordnat.

Olofssons Bageri har försökt effektivisera verksamheten och har infört frysning av bröd och den satsningen har slagit väl ut. Enligt Bengt-Olof Olofsson har kvaliteten snudd på varit bättre när brödet kommit ut i butik och här tror han sig se en möjlig väg framåt.

– Det är det som jag tror kan vara lösningen för oss men en sån här förändring drar ut på tiden. Det går inte fort och har varit en lång resa att få till det, säger han.

– Men fryst i kombination med högsta kvalité, det tror jag kan vara en lösning för framtiden.

När Bengt-Olof Olofsson gick ut och meddelade att de skulle ansöka om konkurs har reaktionerna rasat in till honom och bageriet. Många vill att bageriet, och dess produkter, ska leva vidare.

– Alla vill att vi ska vara kvar, så otroligt mycket. Det är inte lätt men vi gör vad vi kan, säger Bengt-Olof Olofsson som kommer med en vädjan mitt i konkurstiden.

– Min uppmaning till alla är: Vi har funnits nu i snart 80 år och det har gått upp och det har gått ner och varit blandade tider men vi har ändå alltid funnits kvar. Behöver vi hjälp någon gång – så är det nu. Allt från banker till leverantörer till kommuner till slutkunder och butiker, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!