Valvakorna blev riktiga rysare i Överkalix. Men när kommunens båda distrikt var räknade vid 23.30-tiden stod det klart att socialdemokraterna går fram med nästan 11 procentenheter – från 42,3 procent 2014 till hela 53 procent i årets val. Det innebär att partiet får möjlighet att styra kommunen på egen hand. I partilokalen skålades det för fullt.
– Jag vågade inte vänta mig ett sådant här bra resultat. Så jag känner mig positivt överraskad, men ödmjuk. Resultatet innebär att vi inte behöver ta hjälp från någon annan. Men precis som vi har lovat under valrörelsen ska vi lyssna på de andra politiska partierna, sa Anne Jakobsson.
Bredvid sig på kommunalrådsposten får hon som partiet tidigare meddelat Leif Nilsson, tidigare kommunalråd i Överkalix i sexton år, fram till 2010.
Vad är det första ni vill göra?
– Första frågorna blir kommunens ekonomi och rekrytering av personal till olika nyckelfunktioner, sa Leif Nilsson.
Vad tror ni är anledningen till framgången?
– Jag tror att man hade oerhört stora förväntningar på Överkalix framtid när de tog över makten för fyra år sedan. De har de haft svårt att uppfylla. Samtidigt har vi tagit till oss av den kritik vi fick, när vi upplevdes som maktfullkomliga, sa Leif Nilsson.
På alliansens valvaka väntade nuvarande kommunalråden Mikael Larsson (V) och Sarah Karlsson (C) spänt på valresultatet under kvällen
– Det är ju nu vi ska få betyget, sa Mikael Larsson innan några siffror hade presenterats.
Efteråt, när det visade sig att dagens tre allianspartier V, C och L tillsammans tappar omkring 19 procentenheter från 2014 (C från 23,4 till 12 procent, V från 23,4 till 12 procent och L från 2,2 till 1,4 procent, alltså nedanför 2 procent-spärren), var tongångarna så klart inte de allra muntraste.
– Vi hade behövt fyra år till för att nå de resultat vi hade önskat. Samtidigt känns det bra att vi lämnar efter oss 15 miljoner kronor i resultatutjämningsreserven och att kommunen har gått upp 100 platser i näringslivsrankingen under de här åren, sa Mikael Larsson som tror att de infekterade diskussionerna om ett nytt äldreboende har fått stor betydelse.
För kommunens mindre, fristående partier var nagelbitaren om de överhuvudtaget skulle få något mandat i kommunfullmäktige. Vilket är tuffare i år eftersom antalet kommunfullmäktigeplatser har minskats ner från 31 till 25. För tidigare allianspartiet Moderaterna slutade det med en uppgång från 2014 från 4,9 till 9 procent.
– En jätteframgång. En anledning är nog partiets nya moderatkvinnor, sa partiets nöjda ordförande Peter Larsson .
Miljöpartiet halkade däremot ned under den kommunala 2 procent spärren – från 2,2 procent 2014 till 1,4 procent.
– Överraskande dåligt, sa partiets ordförande Hans Lönnelid besviket.
Makarna Roland Andersson och Ethel Landström, etta respektive tvåa, på Sverigedemokraternas premiär-lista i Överkalix var positiva inför valkvällen:
– Jag tror att vi åtminstone kan ta 1-2 mandat, sa Ethel Landström – vilket visade sig stämma bra eftersom partiet gick upp från 2014 års 2,2 procent till 6,7 procent.
Alla siffror är preliminära.