Under flera år tillbaka har Petra Glauser och hennes hund Theo förgyllt vardagen för de äldre på Brännagården i studieförbundet Vuxenskolans regi – något som NSD tidigare har skrivit om. Innan dess bedrev även Studiefrämjandet aktiviteter på boendet. Men nu verkar guldstunderna vara över.
– Före jul meddelade Vuxenskolan att de på grund av ekonomi hade beslutat att lägga ner verksamheten och att jag skulle bli uppsagd, säger studieförbundets tidigare heltidsanställda Petra Glauser.
Beskedet kom enligt henne som en kalldusch.
– Personal, boende och anhöriga blev helt chockade. Det här har ju varit så uppskattat. Men det är inte bara jag som får gå. Fyra-fem anställda åt Vuxenskolan i länet har sagts upp säger Petra Glauser.
För närvarande vikarierar hon på ett gruppboende. Hon känner dock en stor oro för de äldre på Brännagården och har flera gånger hälsat på:
– Nu blir de bara sittande mycket mer, säger Petra Glauser.
Därför hoppas hon att aktiviteterna ska återupptas:
– Personalen på boendet hinner inte med. De har nog med vård, städning och allt det andra, säger Petra Glauser.
Brännagårdens nya enhetschef Kerstin Engström säger efter en koll att Vuxenskolans verksamhet har varit mycket uppskattad och att man är ”oerhört tacksamma över det som varit”. Men att hon inte vet hur det blir framöver:
– Alla vet ju att kommunens ekonomi inte är särskilt gynnsam, och i första hand måste vi se till att ha en god och säker vård. Men någonting ska det bli inom de befintliga ramarna, när vi vet dessa.
Vuxenskolans avdelningschef i Norrbotten, Karin Nordström, säger att de nya reglerna kring statsbidragsfördelningen från 2017 har lett till en minskning av bidragen för länsavdelningen:
– Region Norrbottens bidrag till folkbildningen tillhör dessutom det lägsta i landet. Men vi ser också en generell minskning av kommunbidragen. Detta tillsammans med få studiecirkeltimmar och få deltagare i Överkalix gör att det inte bär sig med en anställd där. Den övriga verksamheten på orten kommer istället att drivas av vår verksamhetsutvecklare i Haparanda.
Om antalet anställda i länet säger Karin Nordström att ingen minskning har gjorts totalt sett, snarare omfördelningar. Av Överkalix kommun fick studieförbundet 60 000 kronor i stöd år 2018. Någon fråga om en höjning har inte ställts innan avvecklingen på Brännagården.
Borde inte det ha gjorts?
– Det är Överkalix kommun som beslutar om kommunbidraget till studieförbunden, och det har vi att förhålla oss till, säger Karin Nordström.