"Jag får ont i hjärtat när jag ser hur allt slagits sönder"

Drivor av krossat fönsterglas, sönderslagna möbler och förfall – det som en gång var en av norra Sveriges största festplatser är slaget i spillror. Nyligen skadades Maria Edfasts hund när hon besökte Brännaberget. "Vem gör så här? Och vad får de ut av det", undrar hon.

Foto:

ÖVERKALIX2017-05-31 15:59

Efter att festplatsen såldes av ortens idrottsförening till en privat ägare 2009 har anläggningen upprepade gånger utsatts för inbrott och skadegörelse. I fjol sommar tog det fart igen. Nu är knappt en ruta i entrén eller i danslokalen hel. Målarfärgen på byggnaderna flagnar och ute i terrängen ligger trasiga stolar och en säng. Grinden vid ingången har forcerats.

– Jag får ont i hjärtat när jag ser hur allt har slagits sönder och fått förfalla, säger överkalixbon Maria Edfast.

Som barn och ung besökte hon ofta Brännabergets festligheter. Under senare år har hon regelbundet promenerat upp på berget med sina hundar för naturens och utsiktens skull. Men för några veckor sedan skar sig tvååriga hunden Blixtra på en glasskärva som dolde sig i skarsnön i skogsområdet utanför festplatsen.

– Först trodde jag att det var skaren. Men när jag tvättade bort blodet såg jag att skärsåret var en centimeter djupt och gick snett in i tassen. Som tur var slutade det ändå bra, säger Maria Edfast.

Sedan dess väljer hon andra gångvägar – men ifrågasätter hur ett av kommunens populäraste utflyktsmål kan få vara i så dåligt skick.

– Många överkalixbor säger som jag: man skäms. Jag förstår om det är för dyrt för en privat ägare att iordningsställa anläggningen. Men äger man en fastighet har man väl ändå ett ansvar för att se till att människor och i synnerhet vilda djur inte kan skada sig. Bäst vore kanske om byggnaderna revs. Men i värsta fall får man väl stängsla in området på nytt, säger Maria Edfast.

Politiska försök har tidigare gjorts för att köpa anläggningen. Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Hanna Brost ska en inspektion göras efter signaler från allmänheten.

– Vad som sedan händer beror ju på hur där ser ut. Ägaren kan till exempel föreläggas att städa upp– och om det inte görs inom en viss tid – vite. Lagen säger också att byggnader och tomter ska vårdas, säger Hanna Brost.

Festplatsens ägare Clas Jacobsson säger att han känner sig maktlös inför skadegörelsen.

– Vi ska städa ihop. Men det känns meningslöst. Samma sak med att anmäla till polisen. Vad hjälper det?

Under en period höll han området låst:

– Men då fick jag kritik för det.

Från början var tanken att lyxstugor skulle byggas i området. Det satte emellertid länsstyrelsen stopp för eftersom det finns vissa restriktioner för byggande på berget. Sedan dess har festplatsen varit ute till försäljning för 1 977 000 kronor på blocket.

Vad är planen nu?

– Jag söker fortfarande efter en köpare som är beredd att satsa långsiktigt, säger Clas Jacobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om