Överkalix är en av många små kommuner runt om i landet som fått se befolkningen minska och minska. Undantaget några år i slutet av 80-talet och början av 90-talet har befolkningssiffrorna lyst rött varje år. 2012 blev inget undantag och kommunen minskade med 52 personer.
Sedan 1968 har befolkningen i Överkalix minskat med 46 procent, från 6.704 personer till dagens 3.497. Ser man bara från år 2000 har befolkningen i kommunen minskat med 709 personer.
Bästa sedan 2006
Birgitta Persson är född i Överkalix, men flyttade till Luleå i slutet av 1970-talet. Hon återvände 1989 och var med och byggde upp verksamheten vid hotellet. Ett jobb hon nu är tjänstledig från eftersom hon sedan årsskiftet 2010/11 är kommunalråd.
- Fantastiskt trevligt och roligt, säger hon om sitt jobb och påpekar flera gånger att hon är en obotlig optimist.
Egen näringslivsenhet
Som kommunalråd måste hon givetvis se optimistiskt på framtiden och se de ljuspunkter som ändå finns. Hon berättar att man nu för första gången på 15 år har en egen kommunal näringslivsenhet som ska jobba med att utveckla näringslivet i kommunen.
Vidare berättar hon om projektet "Framöver" (Framtid i Överkalix), som man driver tillsammans med länsstyrelsen och landstinget. Ett projekt som ska pågå fram till slutet av nästa år.
- Vi vill helt enkelt ta fram en strategi för vad vi vill med Överkalix. Ha en plan för vad vi ska jobba med, säger Birgitta Persson.
Omlastningsterminal
En sektor som hon tror mycket på är transportsektorn. Överkalix ligger mitt i länet och kan logistiskt fungera som ett transportnav.
I dag sysselsätter transportsektorn cirka 100 personer i kommunen.
- Vi har nyss köpt in 17 hektar industrimark på Tallvik och där är tanken att man ska bygga upp en omlastningsterminal för skogsråvaror, berättar hon.
Hon tycker att det blåser positivare vindar över Överkalix nu och att många andas framtidstro, även om man fortsätter tappa befolkning.
- Utvecklingen i Malmfälten och Pajala är bra för Överkalix. Folk har flyttat hit och veckopendlar till jobben där. Vi har även flera entreprenadföretag på orten som fått mer jobb, förklarar hon.
Botten är nådd
Även om kommunen för tillfället har en budget i balans inser hon att man i framtiden måste börja tänka på att jobba i nya banor för att klara ekonomin.
Hon tror inte på någon sammanslagning, utan tror mer på samverkan med andra kommuner, främst i östra Norrbotten.
- Än så länge kan vi hålla servicen till medborgarna och vi har bra handel i kommunen. Det vi måste bli bättre på är att ta tillvara på de som stannar kvar. För jag tror faktiskt att botten är nådd. Om inte, då vet jag inte hur det ska gå.