Hovrätten dömer hotellchefen till fängelse

Hovrätten river upp tingsrättens dom och dömer hotellchef Sofi Holmgren till sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott.

Hovrätten går på kammaråklagarens linje och river upp tingsrättens beslut. Domen gäller händelser som ska ha ägt rum under förra ägarnas regi.

Hovrätten går på kammaråklagarens linje och river upp tingsrättens beslut. Domen gäller händelser som ska ha ägt rum under förra ägarnas regi.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2022-01-10 20:31

Det var i april 2018 som poliser ledda av ekobrottsmyndigheten slog till på flera platser i länet, däribland hotellet i Överkalix. Inledningsvis misstänktes flera av de dåvarande personerna kring hotellet för grova skattebrott – misstankar som sedan lades ner. 

Återstod i våras gjorde ett åtal för grovt bokföringsbrott mot hotellchefen Sofi Holmström. Enligt kammaråklagare Andreas Bogseth, ekobrottskammaren i Umeå, hade hon i sin roll som styrelseledamot i det tidigare hotellbolaget Grand Arctic Management, låtit bokföra affärshändelser med ofullständiga verifikat till mångmiljonbelopp. Något hon i juni i år friades för av tingsrätten. Men nu befinns skyldig till.  

–Bägge instanserna har ansett att verifikaten är bristfälliga.  Skillnaden är att tingsrätten ansåg att hon inte hade uppsåt medan hovrätten tycker att hon borde ha förstått att de inte var okej, säger Andreas Bogseth som beskriver sig som nöjd med domen, även om han yrkat på ett längre fängelsestraff och tre års näringsförbud, vilket hovrätten avslog. 

Att bokföringsbrottet anses som grovt beror enligt domen på att de bristfälligt bokförda transaktionerna rör ”mycket betydande belopp”: 3 miljoner kr för räkenskapsåret 2016 och över 5 miljoner kr för räkenskapsåret 2017.  

Samtidigt skriver hovrätten att hotellchefens handlande inte har ”präglats av någon förslagenhet” och att hon personligen inte har fått någon vinning genom brottet. 

Men är det inte ett misslyckande när ett så stort tillslag slutar med att en enda person som inte ens ägt bolaget döms för grovt bokföringsbrott?

Andreas Bogseth svarar att man inte kan veta var man hamnar med ett tillslag: 

– Huvudspåret var att svartjobb förekommit. Sedan har vi inte kunnat bevisa det.  Samtidigt har utredningen lett till samhällsnytta eftersom bolaget och flera personer – framför allt ägarna men även Sofie Holmgren och andra anställda – påförts skatter. Den del som blev kvar, som rör Sofi, måste jag också vara nöjd med.  Är man är styrelseledamot och bokför så här dåliga fakturor måste man åka dit för det. För även om man är anställd, inte ägare, måste man ta ansvar för det man gör. 

Sofi Holmgren har inte kunnat nås för en kommentar. Men i hovrättens utslag står det att hon motsätter sig en ändring av tingsrättens dom. Hennes juridiska ombud, advokat, Jens Arnhof, avböjer att kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!