Hopp i plurret – på plugget

Landets coolaste elever måste finnas i Överkalix. Eller vad sägs om isvaksbad på schemat? ”Jag skulle absolut göra om det”, sa 16-åriga Emma Johansson när det iskalla eldprovet var avklarat.

NYTTIG KUNSKAP. Att ta sig upp med isdubbar kräver en viss koncentration, fick Axel Bergström erfara. Idrottsläraren Mats Närtén instruerade.

NYTTIG KUNSKAP. Att ta sig upp med isdubbar kräver en viss koncentration, fick Axel Bergström erfara. Idrottsläraren Mats Närtén instruerade.

Foto: Maria Engström Andersson

ÖVERKALIX2017-03-21 21:12

Hon var en av de femton-tjugo eleverna från nians idrottsgrupp på Strandskolan som inte bangade när chansen att bada i isvak på Djupträsket gavs under tisdagen.

Fast innan var det så klart lite pirrigt.

– Blir det tungt att andas, frågade Emma och kompisen Matilda Persson en av dem som hunnit före.

Det blev det, intygade 15-åriga Oskar Johansson:

– Men samtidigt kändes vattnet varmare än jag trodde.

Kanske bidrog detta till att de flesta inte bara vågade sig på ett dopp, utan flera. Däremellan hägrade bastun. Något varv testades även klädsim – och att ta sig upp från vaken med isdubbar.

– Det var ganska tungt, berättade de unga vinterbadarna entusiastiskt.

Isvaksbadet är frivilligt, men ingår sedan tre år tillbaka som ett moment i idrotten för överkalixeleverna. Att den något udda ”skoluppgiften” går att genomföra hänger sedan ihop med att en av skolans kockar även driver ett turistföretag och under vintrarna ankrar en bastuflotte i Djupträsk.

– En stor del av vår vardag är vi runt isen. Man kan gå igenom och då är det bra om man är förberedd, sa idrottsläraren Mats Närtén – som emellertid själv valde att stanna kvar på torra land under dagen.

Enligt egen utsago för att han redan har badat i kallt vatten många gånger.

Så du är inte rädd för kylan?

– Nej (skratt), men skulle jag vara det skulle jag aldrig erkänna det för eleverna, sa Mats Närtén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om