Stängningarna är ett led i den tidigare aviserade nedläggningen av 180 av Handelsbankens 380 svenska kontor. Orsaken är enligt banken att kunderna gör allt fler ärenden digitalt. Men det köper inte Helena Persson som är en av de som rasar över beslutet.
– Det är åt skogen. Vi har redan tappat bilbesiktningen och Folktandvården. Vad blir det nästa gång, undrar hon.
Drabbas tror hon att hela bygden gör, liksom de enskilda människorna. Själv driver hon en tandläkarmottagning och är beroende av den personliga bankservicen:
– Klart att det blir ännu färre besökare när öppettiderna har dragits ner.
Att nedläggningen görs där en av Sveriges äldsta befolkningar finns tycker hon är särskilt illa.
– Hur ska de gamla som inte har internet eller orkar ta bussen till Kalix kunna göra sina bankärenden, säger Helena Persson.
Handelsbankens länschef, Ellinor Lundström, försvarar nedläggningarna med att människor idag – oavsett ålder – sköter allt mer av sina vardagsärenden digitalt. Och att fysiska möten fortfarande ska erbjudas vid mer komplexa ärenden – på de orter där kontoren blir kvar. Överkalix och Övertorneå går båda in under Kalix, men med stöttning av Haparanda.
– Vi stänger en del fysiska kontor. Men vi överger ingen marknad. I stället satsar vi på att kompetensförstärka på de kontor som blir kvar, och på att utöka och utveckla våra digitala kanaler, säger Ellinor Lundström – som även framhåller företagets teletjänst.
Varför inte lägga ner i städerna där det ofta finns flera kontor?
– Jag kan bara svara för Norrbotten, och här går ju Gammelstad och Råneå in under Luleås verksamhet.
Ellinor Lundström kan i dagsläget inte svara på vilka fler kontor i länet som ska läggas ner.
Hur ser du på risken att näringslivet hämmas utan bankpersonal med lokal förankring?
Här upprepar länschefen att orterna inte överges även om kontoren stängs – men att coronan försvårat för personal som ska lära känna sina nya marknader:
– Vi låser inte bara dörren. Vi ser att vi har ett stort ansvar.
Handelsbanken hade under 2020 en vinstmarginal på 35 procent och gjorde en vinst på 15,5 miljarder, enligt Dagens Industri.
Kan du förstå att kunderna känner sig svikna?
– Jag kan förstå frustrationen. Mycket händer i samhället. Men jag hoppas att vi kan hitta lösningar framledes.