Sedan två tillbaka är hon anställd som verksamhetsutvecklare åt LKAB i Gällivare. Ett jobb som hon trivs mycket bra med. Precis som för många andra har dock pandemin gjort att hon och hennes kollegor rekommenderats att jobba hemifrån – vilket har ställt till problem.
– Det går inte att tala i mobiltelefonen inomhus utan att det bryter. Och att koppla upp sig mot internet är ingen idé att ens försöka, säger Sara Rahm som har en lägenhet i Gällivare, men vill vara i det egna huset i byn Jockfall, drygt fyra mil norr om centrala Överkalix, så mycket som möjligt.
Teleproblemen här uppkom för fyra år sedan när kopparnätet togs bort i byn. Som ersättning för den fasta telefonin erbjöds Sara Rahm och hennes familj visserligen redan då en fast tele- och bredbandslösning via mobilnätet av Telia – vilken skulle fungera genom att en fast mottagare och riktad antenn monterades upp på huset.
– Men eftersom vi bara fyra år tidigare – när vi flyttat till byn – betalat dyrt för att kopplas in på kopparnätet, blev jag irriterad, undrade varför vi skulle behöva betala två gånger och lät det bero, säger Sara Rahm som tänkte att familjen kunde teckna ett avtal längre fram, då känslorna stillat sig.
När situationen sedan blev allt mer akut i våras bestämde hon sig så för att höra av sig till Telia – och det var då hon fick det oväntade beskedet att det inte längre gick att ansluta sig till det erbjudna systemet.
– De sa att kapaciteten är maxad – fast inte ens alla grannar har tjänsten, säger Sara Rahm.
Något besked om att kapaciteten ska byggas ut har hon inte fått under samtalen. Däremot har hon föreslagits av Telia att teckna ett annat abonnemang – där ingen speciell kapacitet garanteras och där uppkoppling mot samma mast som sköter teletrafiken för den tjänst som sägs ha nått kapacitetstaket krävs.
Sara Rahm vet att fler i grannbyarna efter Kalix älvdal har problem med ”svajigt nät”, vilket bekräftas av bybor till Norr Media. Rapporter om dålig täckning kommer även från ytterligare Överkalix- och Norrbottensbyar. Det väcker ilska och besvikelse:
– Jag kan faktiskt inte förstå hur man kunde riva kopparnätet innan alla har fungerande lösningar, säger Sara Rahm.