Hårda tag mot ohälsa
75 procent långtidssjukskrivna inom Överkalix kommun innebär svårigheter för både de sjuka och arbetsgivaren. Nu arbetar man intensivt för att försöka komma tillrätta med problemen.- Det här är bland det svåraste man kan arbeta med, säger kommunchef, Maria Henriksson.
Nu väntar ett treårigt projekt tillsammans med Afa försäkring som arbetar med försäkringsrehabilitering.
Ser fram emot samarbete
- De har sett över vårt arbete och tycker att det har fungerat bra, men vi har missat att utvärdera alla delarna och det är ett problem. I en liten administration finns inga controllers, säger Maria Henriksson som ser fram emot samarbetet.
- Jag kommer att lägga en budget för det här. Det måste gå att förändra vår situation, jag tror på det.
De höga sjuktalen hör samman med hög medelålder bland de anställda och resurskrävande arbete. Utflyttningen är hög och består av yngre personer medan de äldre blir kvar. Antalet guldklockor som delas ut bland de 400 anställda i kommunen är minst tio per år.
- Det är tufft att arbeta i en liten kommun med hög medelålder. Sjuktalen bland våra enhetschefer inom den sociala enheten har varit mycket höga. Av sex chefer har alla varit långtidssjukskrivna, säger Maria Henriksson.
Arbetsledarna är en grupp som prioriterats när det gäller kompetenstuveckling, vilket krävs när man hanterar personal, enligt Maria Henriksson.
Medarbetarsamtal har tidigare fått stryka på foten, arbetsledarna har inte orkat med dem under rehabiliteringsarbetet som kräver oerhört mycket. Nu ses verksamheten över för att man ska hitta andra vägar att genomföra samtalen.
- Där samtalen genomförts ser man att de sjukskrivna har mått bättre. Arbetsledarna måste ges tid att se sin personal annars finns det ingen chans att fånga upp de sjukskrivna, säger Maria Henriksson.
Hur ska arbetsledarna agera, vad krävs, har de rätt kompetens? är frågor som nu kommer att tas upp i projektet med Afa försäkring.
Behöver stöttning
- En chef ska inte ha mer än 25 personer i sin grupp. Hos oss handlar det om betydligt fler. Men för att vi ska kunna genomföra förändringar behöver vi en organisation som stöttar oss i det vi gör, där finns Afa med, säger Maria Henriksson.
Något fast mål om hur mycket och när sjuktalen ska ha gått ned finns inte. Däremot har Maria Henriksson ett generellt mål: Sjuktalen ska minska. Hon kommer nu att lägga ett förslag om att avsätta mer tid för rehabiliteringshandläggarna. För en sak står klar för henne, någon utökning av antalet tjänster blir det inte.
- Ur ett vårdtyngdsperspektiv behövs det ytterligare 20 anställda fördelade på Brännagården och Tallviksgården men dit kommer vi aldrig. Trots det så har vi en bra vård, men frågan är om det är på bekostnad av personalen, säger Maria Henriksson.
Hon hoppas dock på goda resultat av arbetet som pågår.
- Pajala är vår förebild. De har halverat sina sjuktal på några år och vi har samma struktur som dem så vi borde klara det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!