Dolt nav till nytt miljardprojekt – ger ett tiotal jobb

Byggandet av den 38 mil långa kraftledningen Aurora Line mellan Sverige och Finland är igång. Navet för den svenska delen av miljardprojektet finns dock bakom lås och bom – på en gammal undanskymd sågverksplan. ”Ett tiotal beräknas behöva anställas för vår del av sträckningen”, säger Nyabs platschef Mats Olsson, 33.

"Exporten av el och infrastruktursatsningarna kan ju leda till höjda elpriser, och där hörs absolut en oro. Men samtidigt tycker folk att det är roligt när det händer saker", säger Mats Olsson.

"Exporten av el och infrastruktursatsningarna kan ju leda till höjda elpriser, och där hörs absolut en oro. Men samtidigt tycker folk att det är roligt när det händer saker", säger Mats Olsson.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2024-01-09 11:00

Det var i höstas som regeringen gav grönt ljus till den nya 400 kV-luftledningen från Messaure i Jokkmokks kommun till Pyhänselkä utanför Uleåborg i Finland. Huvudsyftet är att kunna transportera mer el mellan Sverige och Finland, och öka produktionen av förnyelsebar energi som vindkraft. Den svenska sträckningen är 18 mil, och här tecknade Nyab Sverige AB i november ett miljardavtal med Svenska kraftnät för den ena delen mellan Dokkasberg och Risudden. 

undefined
Det nya kraftledningsbygget märks av på Lappberget där gruset till de nya vägarna och markförstärkningarna under fundamenten tas.

– Sedan dess har bortröjningen av skog startat, men även mark- och anläggningsarbeten, säger Mats Olsson, platschef för den sex hektar stora lagerplatsen strax utanför centrala Överkalix där allt material till kraftledningsbygget ska samlas. 

 –Totalt handlar det om 150 containrar med material som ska lastas ur, sorteras och lagerhållas för att sedan transporteras ut och monteras ihop efter linjen.  Än så länge är här ganska lugnt. Men efter nyår kommer här att vara full rulle, säger Mats Olsson när han visar runt dagarna innan jul. 

Det som ska lagras är förankringsvajrar, gjutformar till betongfundamenten och delarna till de sammanlagt 276 stålstolparna – där de högsta blir 70 meter och kommer att väga drygt 250 ton i hopmonterat skick. 

–Transporterna ut i terrängen innebär förstås utmaningar. Stockmattor måste byggas för att maskinerna och lastbilarna ska ta sig över myrarna. Men höjderna kan också bli lite extra tuffa, säger Mats Olsson.

På lagerplatsen bakom det övervakade stålstaketet där det tidigare låg en sågverksplan ska nio personer se till att hålla fram material tills allt ska vara färdigbyggt vid årsskiftet 2025/2026.  

– Det är lokalt folk och från Kalix. Men helt nya kan också behöva anställas, säger Mats Olsson.

Hur kommer bygget att märkas inne i samhället?

 – Det blir fler tunga transporter under en tid. Men sedan syns det ju på Lappberget där grusmaterial tas till de nya vägarna och förstärkningen av marken under fundamenten, säger Mats Olsson och pekar mot berget där kommunens skidanläggning ligger, och där sprängningarna som hittills gjorts ser ut som ett sår i bergväggen. 

Hur mycket mer berg som behöver krossas för kraftledningsbygget vet han inte: 

– Men en klack till försvinner. 

Starka åsikter råder kring en utbyggnad av vindkraften, vilken nu möjliggörs i och med den nya kraftledningen. 

undefined
Det lite undanskymda navet till flermiljardprojektet ska finnas här på den tidigare sågverksplanen. Snart är det full rulle, enligt Nyabs platschef Mats Olsson, 33.

Vad säger lokalbefolkningen? 

– Exporten av el och infrastruktursatsningarna kan ju leda till höjda elpriser, och där hörs absolut en oro. Men samtidigt tycker folk att det är roligt när det händer saker. Lokala maskin- och transportföretag får ju också en hel del jobb, säger Mats Olsson 

Nyabs affärsområdeschef för industri och energi, Daniel Johansson, säger att kontraktet med Svenska Kraftnät på 1,05 miljarder kronor betyder mycket för det börsnoterade företaget som en gång startades upp i Luleå men nu finns på flera håll i landet och i Finland.

 – Det är absolut en bra affär för oss. Speciellt vid dagens konjunktur, och vintertid då antalet anläggningsarbeten normalt går ned.

Totalt räknar företaget med att 120 personer ska jobba med och efter ”deras” kraftledningssträcka.

– Ett tiotal beräknas behöva anställas, säger Daniel Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!