Det var i höstas som hans vän sedan 50 år tillbaka gick bort efter en lång tids sjukdom.
– När jag kom hem till honom med kaffe i en termos var han inte där. Sedan fick jag veta vad som hänt. Det var förstås mycket ledsamt, säger Lennart.
Ännu tyngre tyckte han att det var när han förstod att han inte fick ta ett sista adjö av sin barndomsvän på begravningen i kyrkan:
– Det där var när bara åtta personer fick samlas. Och jag skulle ju inte drömma om att ta en plats från någon i familjen.
Nu verkar det som om han och hans sambo inte heller kan närvaro vid begravningen av en nära anhörig till sambon – av samma skäl.
– Värst är det ju för min sambo. Sorgearbetet blir jobbigare om man inte får ta farväl, säger Lennart som nu vill att reglerna ska ändras.
Han säger att han förstår att riktlinjer måste till för att hejda coronaspridningen – men ifrågasätter logiken när betydligt fler än de 20 som idag, tack vare ett undantag, tillåts samlas till begravningar får besöka butiker och restauranger. För gudstjänster gäller 8 personer:
– Det verkar som om ekonomi värderas högre än känslor. Varför får det annars vara fler i affärer där det oftast är trängre.
Bakgrunden är att begravningar och gudstjänster räknas som offentliga sammankomster och tidigare begränsades av ordningslagen men numera faller under Pandemilagens begränsningsförordning – medan de som besöker gym och butiker omfattas av bestämmelsen att det ska gå 10 kvadratmeter på varje besökare. En inkonsekvens som även Sveriges kristna råd och ärkebiskopen har protesterat mot. Men en ändring kan vara på väg. Enligt kultur- och demokratiminister Amanda Lind har regeringen tagit fram ett nytt förslag för att begränsa allmänna sammankomster. Det ska ta hänsyn till att olika verksamheter ser olika ut – och göra det möjligt för fler än 20 att samlas för en begravning om smittläget tillåter.
– Det nya systemet har tre grundläggande förutsättningar: en allmän nivå, en för sittande publik och en för evenemang som hålls utomhus, säger Amanda Lind via sin pressekreterare.
När ändringen kan ske är oklart.
– Nu är förslaget på remiss och under den här processen ska Folkhälsomyndigheten också ge oss förslag på deltagartaken, säger Amanda Lind.