I 33 år har han jobbat som ambulanssjukvårdare i östra Norrbotten. Vid måndagens räddningsinsats var han och hans kollega enda blåljuspersonalen på plats. Något som Magnus Ek menar kan vara livsfarligt.
– Vi vet ju aldrig exakt vad som väntar när vi rycker ut. Men trafikolyckor innebär ofta multitrauman då hela vårt fokus krävs. Samtidigt kan där finnas chockade som behöver tas om hand och trafik som måste dirigeras om för att inte fler olyckor ska inträffa, säger han.
Att polisen dröjde har han fått veta berodde på att närmsta patrull befann sig i Övertorneå. Ortens räddningstjänst stoppades däremot:
– På kommunikationsradion hörde vi att de kallades tillbaka av det inre befälet i Luleå eftersom ingen var fastklämd, säger Magnus Ek – vilket bekräftas av den lokala räddningstjänsten.
Det här får Magnus Ek, även skyddsombud på Hälsocentralen, att reagera starkt. Inte bara med tanke på att olycksplatsen efter väg 392 norr om Överkalix är en 90-sträcka med tung trafik och höga farter.
– Är det här något nytt? Och hur blir det framöver? Nu var ljus, sikt och väglag bra och ambulansen kunde parkeras som skydd mot trafiken. Men hur går det en annan gång om vi inte får uppbackning och förhållandena är sämre, säger Magnus Ek som efterlyser poliser på alla orter och ett fortsatt stöd från räddningstjänsten.
Enligt inre befälet för räddningstjänsten i Norrbotten, Magnus Nilsson, styr tre olika lagar vilka instanser som skickas ut. Han vill inte uttala sig om fallet i Överkalix. Men säger generellt att det som vägs samman inför en utryckning är typen av olycka, om läget är akut, ifall människoliv eller annat står på spel samt ekonomiska kostnader:
– Men ett problem är att vi sällan har hela bilden klar för oss förrän vi är på plats.
Hans personliga upplevelse är att ansvarsområde istället för geografisk lokalisering oftare väger tyngre i Norrbotten än i övriga landet – och att det borde ändras.
– Vi i räddningstjänsten finns ju på fler ställen än det finns ambulanser och polis, och kan ofta vara snabbare på plats, säger Magnus Nilsson.
Polisens kommunikationsavdelning meddelar att olyckan i Överkalix hade högsta prioritet men att närmsta patrull fanns fem mil bort. Vidare uppges att alla länets fem kommuner har polisiär närvaro – om än inte alla dagar och tider, och att ambitionen är en förstärkning i och med den utlovade satsningen
Den olycksdrabbade flickan mår efter omständigheterna bra. Enligt mamman fick hon flera frakturer, men är hemma från sjukhuset.