Han bröt benet i en hockeymatch – ingen ambulans kom

Under en hockeymatch föll 23-årige Kristian så olyckligt att hans ena ben bröts. Men någon ambulans kom inte, och ingen från SOS Alarm hörde heller av sig. "Till sist skjutsade en lagkamrats mamma mig till sjukhuset i Sunderbyn", säger Kristian Nilsson.

Ingen ambulans dök upp när hockeyspelaren Kristian Nilsson brutit benet.

Ingen ambulans dök upp när hockeyspelaren Kristian Nilsson brutit benet.

Foto: Privat

Överkalix2021-11-23 05:00

Det var förra torsdagskvällen, när IF Boden Hockeys division 3-lag mötte Överkalix, som olyckan var framme. Fem minuter in i matchen, då Kristian Nilsson skulle ta emot en tackling, landade han så illa att hans ena ben gick av:  

– Jag lättar och flyger upp i luften, och när jag sedan landar med hela min tyngd på ena foten fastnar skridskon i isen och foten böjs inåt. Jag hörde hur det knakade till och kände direkt att något inte stämde, berättar Kristian.

19.20, larmades SOS Alarm. Av operatören får Bodenspelaren veta att Överkalix ambulans är på en utryckning men att en bil från grannkommunen Övertorneå, fem mil bort, ska skickas: 

–De från Överkalix sa att de brukar ta omkring trettio minuter. Det lät ju ok, även om jag så klart hade ganska ont, säger Kristian.

När en dryg timme hade passerat, ingen ambulans dykt upp och SOS inte heller hört av sig började läget däremot kännas mer frustrerat. Så 20.30 kontaktades SOS på nytt, varvid Kristian fick beskedet att ambulansen styrts om till ett svårare fall med en hjärtsjuk och alltså inte skulle komma. 

– Rätt prioritering. Men varför ringde ingen och sa det? Då hade vi själva kunnat fixa transport tidigare. Istället blev jag liggande i över en timme på en hård bänk, säger Kristian som nu fick åka de drygt elva milen till Sunderby sjukhus inknölad i baksätet i en lagkompis mammas bil, med det skadade högerbenet i högläge på ryggstödet. 

Hur mår du nu? 

– Ganska bra. Benet som är av ovanför fotknölen är gipsat. Om ett par dagar får vi se om det måste opereras, säger Kristian Nilsson.

Från Överkalix IF säger Maria Carlsson, vice ordförande och den som larmade SOS, att hon förstår om allvarligare sjukdomsfall prioriteras. Men att hon tycker att SOS Alarm borde ha hört av sig när det stod klart att ingen ambulans kunde komma. 

Bodenlagets tränare, Jesper Nilsson, håller med.  

Känner du någon oro inför att åka iväg och spela på mindre orter med få ambulanser efter det som har hänt?  

– Det är inget man överhuvudtaget har tänkt på förut. Men visst känner man ett obehag ifall något allvarligare skulle hända, säger Jesper Nilsson. 

SOS Alarms platschef i Luleå, Helena Spets, säger att ambulanserna dirigeras ut efter en prioriteringsordning där mest akuta fall går först, och att man bedömer att en korrekt prioritering gjorts i det aktuella fallet.

– Samtal som inkommer och väntar på ambulans hamnar i ett virtuellt väntrum. Rutinen vid prio 3-ärenden är sedan att vi ringer upp efter 60 minuter om ambulans inte kommit och gör en ny vårdbedömning. I det här fallet kan det ha varit en väldigt hög belastning som gjorde att det dröjde. 

Enligt regionens Stig Holmberg, länsansvarig ambulanssjukvård, finns sedan länge en bemannad ambulans i Överkalix samt en ”reservambulans” som kan skickas ut om personal finns tillgänglig. Utöver det kan ”alla ambulanser sättas in överallt inom regionen”.  

–Men tyvärr tror jag att det är omöjligt att komma ifrån att sådant här händer någon gång om året. Det har att göra med verksamhetens oplanerade karaktär. Men ambulansresurserna är inte förändrade och ambulansernas ansvarsområden har inte utökats. Däremot får SOS in ett ökat antal larm i hela landet, och det kanske kan påverka, säger Stig Holmberg.

Ambulanser i länet

Ambulanssjukvården bedrivs i regionens regi. 

Ambulanssjukvården i Norrbotten bemannar 22 ambulanser dygnet runt och sju ambulanser vardagar under kontorstid. Samtliga kan användas över hela länet.

En ambulanshelikopter finns stationerad i Gällivare och bemannas dygnet runt. 

Regionerna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland-Härjedalen och Västernorrland har två ambulansflygplan. Dessa är stationerade i Luleå och Umeå.

SOS Alarm i Norrbotten ansvarar för regionens alarmeringsfunktion.

Källa: Regionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!