Framtidens bagare utbildas i Överkalix

Surdegsbröd, matbröd och fikabröd står i fokus när den nya bageriutbildningen dragit igång i Överkalix.–  Det är väldigt lärorikt, säger Ionela Zinica, en av deltagarna.

DRÖMMEN. På måndagen stod mjukkaka med råg på agendan. "Drömmen är att jobba med det här i framtiden", säger deltagaren Ionela Zinica och får medhåll av Mohammed Abdallah.

DRÖMMEN. På måndagen stod mjukkaka med råg på agendan. "Drömmen är att jobba med det här i framtiden", säger deltagaren Ionela Zinica och får medhåll av Mohammed Abdallah.

Foto: Sabina Nilsson

Överkalix2013-11-05 06:00

Det blir 13 intensiva veckor för kursdeltagarna. Utbildningen genomförs på Bröderna Olofssons Bageri i Överkalix och deltar gör dels befintlig personal och dels tre nybörjare från kommunen.

–  Någon deltagare har hoppat av innan start och bagerier från andra kommuner som vi tänkte samarbeta med har av olika anledningar tvingats tacka nej. Även om vi inte blev så många den här gången tror jag absolut att detta är en utbildning som kan genomföras igen och då kanske i en lite större tappning, vi får se, säger Bengt-Olof Olofsson, ägare av Bröderna Olofssons Bageri i Överkalix.

Förmiddagarna ägnas åt teori medans eftermiddagarna spenderas i bageriet där deltagarna får testa sina kunskaper. Bengt-Olof håller i den teoretiska delen medan hans äldsta bror, Per-Erik Olofsson, ansvarar för den praktiska.

–  Vi expanderar och säljer allt mer bröd, men det är svårt att hitta och anställa utbildad personal i en liten kommun. Därför finns det ett behov av en sådan här utbildning. Målet är att anställa minst en ny tjänst inom den närmaste framtiden, säger Bengt-Olof.

En dröm

Utbildningen är nu inne på andra veckan och hittills har det bland annat tillverkats limpor, surdeg och mjukkaka med råg.

–  Det är jätteroligt att vara med. Jag har alltid tyckt om att baka, särskilt tårtor, säger Ionela Zinica som flyttade till Överkalix från Rumänien för ett och ett halvt år sedan.

Hon berättar att hon redan är utbildad inom matindustrin men anser att hon har en del kvar att lära när det kommer till brödtillverkning i Sverige.

–  Drömmen vore att få jobb här i framtiden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om