Företag raggade febrilt

En mix av företag samlades under gårdagen i Överkalix, syftet var att skapa en mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare.
- Vi försöker avdramatisera processen. Det är inte alla arbetssökande som tar sig för att söka upp arbetsgivarna, här möter de dem öga mot öga, säger Anna-Maria Henriksson, projektledare från arbetsförmedlingen.

ÖVERKALIX2007-03-02 06:00
Det är tredje året i rad som arbetsförmedlingen i Överkalix anordnade rekryteringsmässa. Under de sex timmar som mäss-
an pågick ringlade ett hundratal personer förbi de uppställda borden tidigare år har besöksantalet legat runt 600 personer. Busslaster gick från kommunerna Kalix, Pajala, Övertorneå här och var i myllret skymtades även besökare från Gällivare och Älvsbyn.
Både små och stora företag fanns representerade. Gemensamma nämnaren är att de alla, är om inte i full gång, så åtminstone i startgroparna att nyrekrytera.
Att mässan en gång kom till skott beror på att man från arbetsförmedlingens sida inte kände att man tillhörde fyrkantenområdet eller Tornedalen.
- Vi ville skapa en mötesplats för vår region i östra Norrbotten.
I LKAB; s monter lockade företaget med ett tävlingsmoment: gissa vad en malmklump väger.
- Det borde jag veta, jag har trots allt arbetat åt er i 25 år, sa Gunnar Åström, till rekryterarna Carina Martinsson och Ingemar Stöckel.

Behov även av äldre
Gunnar Åström valde att flytta till Överkalix för att komma närmare barnen och har varit arbetslös i drygt ett år.
- Jag tar vilket jobb som helst, men jag är nog lite för gammal för att vara anställningsbar.
Detta tillbakavisades dock av Ingmar Stöckel som menade att de stora pensionsavgångarna öppnar för äldre på arbetsmarknaden eftersom det på LKAB finns många avdelningar där det är övervägande yngre som jobbar.
- Vi försöker att få en jämn fördelning åldersmässigt.
Företaget ser ett stort behov av att anställd 90 personer inom ett år, och sedan måste 600 sommarjobb fyllas. Främst är det elektriker, mekaniker, svetsare, medlare och reparatörer som eftersöks av företaget.
- Vi har problem att hitta människor med rätt kompetens, inte i hela Sverige men i länet, konstaterar Ingemar Stöckel.
Att det sedan råder brist på lägenheter i Kiruna gör att LKAB gärna ser sökande från närliggande kommuner.
- Då kan det hända att de har kontakter som gör det möjligt för dem att veckopendla. Sedan hoppas vi hitta utflyttade Kirunabor som är villiga att flytta tillbaka.
Gunnar Åström är dock inte så lättflirtad.
- Det är för långt att pendla, konstaterar han.

Bullshit att det är lätt
Svårigheten att hitta rätt personer att anställa var även något som de mindre företagsägarna kände igen.
Olle Henriksson, ägare till Vinab, i Överkalix, har drivit sin verkstadsindustri i två år och har åtta anställda för tillfället.
- Jag har svårt att hitta utbildade svetsare, säger han och berättar att han gärna skulle anställa minst en person till om han bara hittade rätt person.
En som inte sett tendensen till att Norrbotten har ett behov av att anställa, var Angelica Kangas från Pajala. Hon gick ut gymnasiet, estetiska programmet, förra våren, och tycker det är svårt att finna jobb utan yrkesutbildning.
- Det är bullshit att det är lätt att hitta jobb. Jag har sökt men aldrig hittat något, säger hon och berättar att hon gärna skulle jobba med något inom servicebranschen.
- Jag ska kika och se om jag hittar något intressant här, sa hon innan hon försvann i myllret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om