Föreningarnas upprop efter Folktandvårdens svek

Oron och missnöjet jäser sedan Folktandvården dragit ned på verksamheten i Överkalix. Nu har sex föreningar med sammanlagt tusen medlemmar samlats bakom ett upprop till Regionen. ”Hur kan man skrota en fungerande verksamhet”, frågar sig Berith Drugge, ordförande för PRO, upprört.

Folktandvården gör som Bilprovningen och Arbetsförmedlingen och ser bara till att hålla minsta möjliga service för att uppfylla lagkraven, menar kommunalråden Leif Nilsson och Anne Jakobsson.

Folktandvården gör som Bilprovningen och Arbetsförmedlingen och ser bara till att hålla minsta möjliga service för att uppfylla lagkraven, menar kommunalråden Leif Nilsson och Anne Jakobsson.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2020-12-04 20:01

Det som får känslorna att svalla är att Folktandvården i Överkalix sedan i höstas har öppet en vecka i månaden istället för som tidigare två – och nu endast tar emot barn, samt vuxna intygspatienter, exempelvis de som behöver specialistvård, äldre på särskilda boenden och människor med funktionsnedsättningar. Alla andra måste söka sig någon annanstans. 

– Det drabbar inte minst äldre som bor hemma men kanske inte har ork eller ekonomi att färdas. Men även de med akuta besvär, som barnfamiljer, säger Berith Drugge. 

I ett upprop som postades under fredagen och som förutom PRO undertecknats av representanter för lokala SPF, SKPF, Civilförsvarsförbundet, Hörselskadades förening och HjärtLung Förening kräver man därför att regionen återställer bemanningen. 

– Vi förstår att det är tandläkarbrist. Men det blir ju inte ett dugg bättre för att man skrotar fungerande verksamheter, säger Berith Drugge. 

I skrivelsen hänvisas bland annat till att ortens tandsköterskor och tandhygienister nu skickas att jobba på andra ställen – och att färre vill bo i Överkalix om servicen försämras.

– Region Norrbotten borde känna ansvar för att hela länet ska leva. Nu upplever vi att man är på väg att totalt nedrusta i Överkalix, säger Berith Drugge. 

Kritiken delas av kommunalråden Anne Jakobsson och Leif Nilsson, (S) som två gånger under hösten träffat ledningen för regionen och Folktandvården. 

– Folktandvården gör samma resa som Bilprovningen, Arbetsförmedlingen med flera har gjort tidigare. Man släpper Överkalix och ser bara till att hålla minsta möjliga service för att uppfylla lagkraven, säger Anne Jakobsson. 

Även kommunalråden anser att konsekvenserna blir förödande, och att öppettiderna borde återställas som i våras genom att tandläkare hänvisas till orten – tills någon kan anställas permanent. 

– Istället har vi meddelats att två av fyra behandlingsrum ska tömmas på utrustning. Det visar att man inte ens har ambition att lyckas med en rekrytering, säger Leif Nilsson som även ser en 25 procents tjänst som försvårande: 

– Man hänvisar också till ortens privata tandläkarklinik. Men den kan ju inte ta emot alla – och de som vill ska kunna gå hos Folktandvården.

Leif Nilsson kallar situationen tragisk: 

– Tänker regionen samma inom vården blir det riktigt bekymmersamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!