Föräldrar protesterar mot lång väntetid på skolskjutsen

Föräldrar rasar mot samordnade bussturer. –  Alla vars barn berörs har skrivit under en namninsamling där vi protesterar mot detta, säger Jenny Andersson, mamma.

SKJUTS. I dag hämtas många elever av föräldrar i stället för att vänta på bussen.

SKJUTS. I dag hämtas många elever av föräldrar i stället för att vänta på bussen.

Foto: Sabina Nilsson

Överkalix2013-08-22 06:00

Redan år 2010 togs beslut om samordnad skolskjuts mellan Stråkan, Vännäsberget och Svartbyn. Under vårterminen 2013 upphandlades en extra buss efter massiva protester, men nu är det åter samordnade turer som gäller.

–  Barn som bor åtta minuter från samhället får sitta och vänta i 45 minuter på att bussen ska komma. Har man som barnfamilj medvetet bosatt sig nära centralorten känns det inte acceptabelt att det tar över en timme innan barnen är hemma från skolan, säger Jenny Andersson.

Namninsamling

Och hon är inte ensam om sin åsikt; 68 personer har skrivit under en protestlista som nu överlämnats till kommunen. Förhoppningen är att skolskjutssystemet ska gå att ordna på ett smidigare sätt.

–  Vi förstår att kommunen kan behöva spara pengar, men att det år efter år ska vara samma busslinje och våra barn som får dra lasset är diskriminerande, säger Jenny Isaksson från Svartbyn.

Hon har ett barn som i dag berörs och berättar att det är en ständig oro för hela familjen.

–  Varje dag får man frågan 'vem ska hämta mig i dag'. Jag jobbar och kan inte alltid komma ifrån, detta blir en stor osäkerhet hos barnen och bidrar nog knappast till ökad inlärningsförmåga, säger hon.

"Går inte"

Jonas Karlsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, förstår föräldrarnas besvikelse. Han förklarar att kommunen har avtal med länstrafiken fram till år 2015 och att alla ändringar kostar väldigt mycket pengar.

–  En extra buss kan kosta många hundratusen. Vi ligger redan nu 1,3 miljoner back, skulle jag införa en till buss skulle jag göra fel i min roll som ordförande. Det går alltså inte, även om jag skulle vilja det, säger han.

Men han berättar samtidigt att tjänstemännen ser över föräldrarnas förslag om att göra vissa ändringar inom avtalet.

Birgitta Persson, kommunalråd, föreslår att barnen efter skolan och i väntan på bussen kan passa på att äta mellis, göra läxor eller se på tv.

–  Det är alltid svårt när det drabbar barn. Men tittar vi på andra kommuner som till exempel Luleå så har de långa väntetider. Vi är en av de minsta kommunerna i länet, så det är klart att det är svårt att hantera skolskjutsarna på annat sätt än de stora kommunerna gör, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om