På Olofssons bageri i Överkalix matas kanelbullarna ut ur den automatiska maskinen och doften av vetemjöl fyller lokalen. Bengt-Olof Olofsson visar tryckpumpen som matar upp plåt efter plåt som bullarna landar på innan de ska in i ugnen.
– Vi köpte en maskin för plåtrengöring nyligen, det sparar enormt mycket tid. Tidigare har personalen rengjort plåtar i fyra-fem timmar om dagen och det sliter på dem.
Under våren har han undervisat två elever i bageriets lokaler. Teori har varvats med praktiska övningar.
– Efter den här utbildningen kan de börja arbeta som bagare i princip var som helst, säger Bengt-Olof Olofsson.
Han har hållit på med samordning av utbildning i många år. På familjeföretaget Olofssons bageri har det sedan början av 2000-talet bedrivits bagarutbildning i olika former, med Arbetsförmedlingen, Lernia och nu senast i samarbete med Komvux, vuxenutbildningen Överkalix.
– Traditionellt har det varit så att man har varit rädd för att släppa fram folk i bagaryrket, det är synd. Här har vi haft två väldigt engagerade elever, säger Bengt-Olof Olofsson.
Tanken är att utbildningen ska växa och fler elever ska kunna tas in. Till nästa gång utbildningen drar igång hoppas han på åtta elever. För bageriet handlar det dels om att säkerställa att det finns kompetent personal att anställa vid behov. Idag jobbar 17 personer i bageriet på Tallvik i Överkalix.
– Det går ju inte att lova något säkert, men en av eleverna har varit in och vikarierat här redan, säger Bengt-Olof.
För honom är det också till stor del ett personligt projekt att få lära ut sitt yrke till ungdomar. Själv började han i familjeföretaget i ung ålder med att rengöra plåtar på jul- och skollov.
– Det är kul att få utbilda, man växer som människa om man får lära sig ett yrke ordentligt.
Stephen Robel Kundai, 19 år, övervakar degmaskinen och rättar till bullar som ska gräddas. Förra veckan avlade han sitt slutprov. Sju olika bakverk skulle tillverkas, bland annat biskvier, wienerbröd, franska och en valfri tårta.
– Wienerbrödet var svårast, man måste kavla degen i flera omgångar, säger Stephen.
Han har trivts bra under utbildningen berättar han. Men om det är bagare han kommer arbeta som vet han inte säkert ännu:
– Man måste stiga upp så tidigt, det är lite jobbig.