Färdigutbildade – men får inte jobb

Ett akut hot om personalbrist och krav på utbildning – ändå finns inga jobb åt de nyutbildade undersköterskorna i Överkalix. "Först betalar kommunen en utbildning. Sedan kan andra arbetsgivare säga tack", säger undersköterskeeleven Robert Karlsson.

BESK EFTERSMAK. I veckan firade undersköterskeeleverna i Överkalix att de snart är färdig-utbildade. Men några fasta undersköterskejobb åt kommunen räknar inte Jimmy Toivola, Jessica Wikman, Emilia Brännström och Robert Karlsson med att få.

BESK EFTERSMAK. I veckan firade undersköterskeeleverna i Överkalix att de snart är färdig-utbildade. Men några fasta undersköterskejobb åt kommunen räknar inte Jimmy Toivola, Jessica Wikman, Emilia Brännström och Robert Karlsson med att få.

Foto: Maria Engström Andersson

ÖVERKALIX2017-05-09 07:00

När han och de sju andra undersköterskeeleverna började distansutbildningen för ett år sedan hade flera gott hopp om att få ett fast undersköterskejobb åt Överkalix kommun. Inte minst eftersom kommunen står bakom utbildningen. Förra veckan firade de sin stundande examen. Men jobbdrömmarna har gått i kras.

– Undersköterskejobb annonseras inte ut. Blir tjänster lediga lutar sig kommunen istället på omplaceringar och på att lasa in folk. Folk plockas också in direkt från gatan. Utbildning prioriteras inte, säger Robert Karlsson som själv har jobbat tolv år som personlig assistent.

Särskilt kritisk är han med tanke på att det sedan länge finns ett beslut om att alla som anställs inom omsorgen i Överkalix ska ha minst undersköterskeutbildning – men att bara 45 procent har det idag:

– Vad innebär det för kvalitén? undrar Robert Karlsson.

Han och klasskompisarna Jessica Wikman, Jimmy Toivola och Emilia Brännström varnar nu för att Överkalix kommun riskerar att gå miste om personal. Och det i en tid när omsorgen fullständigt skriker efter folk. Just nu erbjuds till exempel kommunens ordinarie personal 7000 kronor per vecka om de flyttar sin sommarsemester för att underbemanningen ska lösas. Fram till 2026 beräknas dessutom hela trettio procent av dem som jobbar i kommunens vård och omsorg ha pensionerats

– Men när jag pratade med chefen för kommunens hemtjänst var ett fyra veckors vikariat allt hon kunde erbjuda. Så nu har jag skrivit på för Region Norrbotten där jag får åtta veckor till och börja med, säger Jimmy Toivola.

Socialnämndens ordförande Maria Nilsson (V) bekräftar att situationen är tuff:

– Det är eländigt. Vi får allt fler och tyngre brukare och behöver utbildad personal inom omsorgen. Samtidigt gör policyn att det är jättesvårt att få ut fasta tjänster.

Praxis innebär enligt henne att omplaceringar går före nyanställningar och att personal som har jobbat under minst två av fem år har förtur till en tjänst – även om andra har mer utbildning.

– Det där kom när kommunen hade brist på folk. Sedan är ju de som har jobbat länge jätteduktiga, säger Maria Nilsson.

Men kastar kommunen inte bort pengar om man satsar på en utbildning och de som utbildar sig måste flytta för att få jobb?

– Precis så är det. Fast i det här fallet står staten för fem av de åtta utbildningsplatserna, säger Maria Nilsson.

Hur ser undersköterskornas framtid ut?

– Några fasta jobb finns inte idag. Men kommer man in och tar det som finns blir möjligheterna större framöver, säger Maria Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om