Falska förespeglingar lockar till igenkännande

Det är människan som står i centrum, inte byggnader, när Thord Nilsson ställer ut på biblioteket i Överkalix.
- Jag ville visa människor från en svunnen tid, säger den gamla Kurirenfotografen om urvalet.

ÖVERKALIX2007-02-05 06:00
Utställningen som pågår under hela nästa vecka är en dokumentär skildring av samhället Överkalix. Alla fotografierna är svartvita och tagna mellan 1977 och 1983.
Den som förväntar sig att se gamla vyer och byggnader blir dock besviken, med några få undantag, är det enskilda porträtt som visas upp.
Men bakgrunden och sysslorna de utför, berättar om en svunnen tid.
Flertalet av bilderna fotograferade Thord Nilsson i skarven mellan att gå en fotoutbildning och bli professionell. Fototillfällena dök ofta upp när han körde runt i byarna kring Överkalix.
När han går runt i utställningshallen berättar han ingående om de olika fotografierna men det är inte de tekniska detaljerna som upptar han intresse, utan människornas levnadsöden.
- Jag gillar att ta kontakt med människor. Sedan blir det en naturlig relation när jag fotar dem.
Från besökare till utställningen har det ofta kommit igenkännande skratt och förvåning över att känna igen vänner och släktingar, berättar han.
- Många gånger har de haft ännu fler historier att dela med sig av, säger Nilsson och visar tydligt att de berättelserna kommer han att spara för framtida bruk.

Kämpar för samma sak
Den politiska aspekten tas upp i en bild i förstamajtåget, på plakaten människorna bär fram står det "ungdomen är vår framtid" och "satsa på turism i inlandet".
- Det är faktiskt samma saker som vi kämpar för i dag, konstaterar han med ett snett leende, som understryker att han inte tycker att det går något vidare bra.
Flertalet av bilderna speglar just nedläggningen av affärer och verksamheter.
Under 1980 bodde 5.083 personer i Överkalix kommun, i november 2006 var befolkningsantalet 3.845.

Inte glad
Det finns ett svårmod i många av bilderna, eller kanske är det bara djup koncentration bland de porträtterade, när de utövar sina sysslor och arbeten.
Med undantag av Arvid Nilsson från Vännäsberget, som glatt poserar med sitt gevär, är det inte många som ler på bilderna.
- Förut hade vi ett postkontor i varje by. Den här bilden på Rut Nilsson fotograferade jag sista dagen hon arbetade på postkontoret i Rödupp, hon var naturligt nog inte glad den dagen.
Annars har han inte haft någon direkt baktanke med att spegla den allvarliga människan.
- Det här är kanske lite grann av en nostalgitripp. Att se hur allt har förändrat under de här åren, konstaterar han.

Mer skatter att hämta
Själv ser han musiken som är ett genomgående tema i utställningen. Många av bilderna föreställer just människor som musicerar i det egna hemmet. Något som försvunnit med urbaniseringen, menar han.
- Jag tror inte att det är lika vanligt i dag att någon drar fram dragspelet bara för att spela.
Alla fotografierna har han hämtat från sitt negativarkiv och där finns det mer skatter att hämta, från en 25-årig yrkeskarriär.
- Jag går och funderar på en till utställning till, denna gång ska det finnas färgbilder, säger han med ett snett leende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om