"En persons behov kan förändras"

Att försäkringskassa, kommun och andra instanser gör olika bedömningar kring en persons hjälpbehov är inte alls konstigt, enligt Överkalix socialchef Ellinor Söderlund. "Generellt görs bedömningarna av olika individer. Att de kommer fram till olika saker kan bero på olika omständigheter. Som att bedömningarna sker vid olika tidpunkter. En persons behov kan förändras över tid", säger hon.

ÖVERKALIX2017-05-15 05:00

Det här gäller dock inte Kenneth Wallenbergs överklagan av kommunens beslut till förvaltningsrätten. I den typen av fall grundar sig rätten på exakt samma handlingar som kommunen, enligt domstolen.

– Tyvärr kan jag inte gå in på det enskilda fallet på grund av sekretessen, säger Ellinor Söderlund.

Av sekretesskäl säger hon sig inte heller kunna svara på varför varken Kenneth eller hans fru Kajsa hade någon hjälp från kommunen under en period, i skarven mellan ett beslut om stöd hade gått ut och ett annat trätt ikraft.

– Rent allmänt brukar kommunen ta kontakt med individen för att följa upp beslutet. Sedan är det individens ansvar att lämna in en skriftlig ansökan om hjälp. Därefter tar det tid att göra en utredning. Hur lång tid beror på vårdbehovet. Men under utredningen kan korttidsboende erbjudas.

Vad händer om personen själv inte kan föra sin talan?

– Ofta har den enskilde en anhörig som hjälper till. Vårdplanering kan också göra tillsammans med sjukvården.

I sex månader har Kenneth Wallenberg fått hjälp av sin sjuka fru under nätterna. Vilken nattlig hjälp kan erbjudas av Överkalix kommun?

– Vi har en beredskap i hemtjänsten. Då larmar den som behöver hjälp, säger Ellinor Söderberg.

Enligt lagen ska varje enskild individ bedömas utifrån sin egen förmåga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om