Det är tryckande varmt när Kuriren parkerar bilen vid Roland Björnfots fastighet några hundra meter från färjeläget i Rödupp på den västra sidan av Kalix älv. På plats finns även Ruth Blomberg.
Samtalsämnet är givetvis dramat på älven dagen innan som får så förödande konsekvenser.
– Huja, det är inte lätt om man kör mot solen att se. Och så gör vattnet sitt, säger Roland Björnfot som i princip blir ögonvittne till dödsolyckan.
– Jag var nere vid min brygga och hörde hur det small. De började skrika där nere och så såg jag en båt var ute på älven. Annars hade jag åkt ner med min.
Ruth Blomberg ryser av obehag av samtalsämnet.
– På morgonen brukar jag titta ner mot älven och tänka vad fint det är. Men i morse fick jag inte den känslan, säger hon.
Olyckan med vattenskotern sker vid halvfemtiden på tisdagseftermiddagen då en man i 50-årsåldern kör rakt in en vajer som driver färjan.
Läs mer: Dödsolyckan i Överkalix
Ett par timmar senare meddelar polisen att olyckan har slutat på värsta tänkbara sätt.
– Det är tragiskt att det blev dödlig utgång i olyckan, säger Rune Nilsson som har sommarhuset på den östra sidan av Kalix älv.
I solskenet finns också Ola Ekman och Maj-Britt Nilsson.
Båda med samma olustkänsla i kroppen efter dödsolyckan.
– Man trodde inte att det var sant, säger Maj-Britt Nilsson.
Frågan som många ställer sig en sådan här dag är hur olyckan kunde ske och vad som kan göras för att undvika att det händer igen.
– Jag har funderat om det går att varna på något sätt. Eller om det kan gå att få färg på vajern. Annars vet jag inte, säger Rune Nilsson.
Trafikverkets rederichef, Anders Werner, fick dödsbeskedet några timmar efter en inspektionsresa just i Norrbotten.
Läs mer: Rederichefen var i Rödupp på olycksdagen
Han hade då precis landat på Arlanda.
– Jag tycker det är en fruktansvärd olycka och med all respekt för anhöriga och vår personal. De tycker det är obehagligt, självklart är det så, säger Anders Werner till Kuriren.
Att olyckan överhuvudtaget kunde inträffa beror på färjan i Rödupp är landets enda med luftledning som driver den, uppger Anders Werner.
– Så har det fungerat i 13 år och det finns en anledning till att man har en sådan drift där. Det beror på isläget och att en ledning i vatten kan fastna under isen. På alla dessa år har det aldrig varit någon incident.
På onsdagen stod trafiken still.
– Vi har stoppat färjtrafiken medan vi själva kollar på vår utrustning.
Läs mer: Färjan avstängd efter dödsolyckan
Polisens utredning kring olyckan startade redan på tisdagskvällen.