Digitalbio eller sotdöden

I Överkalix drömmer Folkets hus-föreståndaren Leif Johansson om att kunna utrusta biografen med en digital projektor. - Då skulle vi kunna ha Sverigepremiärer i Överkalix men också få chansen att bjuda på ett bredare utbud med direktsända musik- och teaterföreställningar eller sport, säger han.

ÖVERKALIX2008-05-05 09:59
I storstäderna går folk fortfarande på bio men på senare år har många svenska landsortsbiografer varit på väg mot en långsam sotdöd.

Överkalix är länets näst minsta kommun med 3.795 invånare (31/12 2007) och i hela landet finns det bara sju kommuner där det bor färre människor.

Biograferna har alltid varit viktiga för befolkningen i Överkalix och på 1950-talet, när det bodde fler än 9.000 människor i kommunen, fanns det tre biografer som slogs om de filmintresserades gunst – Maxim, Röda kvarn och Folkets hus.

- Att gå på bio var det stora folknöjet fram tills TV:n slog igenom. Folk kom från byarna runt omkring för att se på film och jag minns att gamla Folkets hus i Överkalix hade 22.000–23.000 årliga besökare under de sista åren innan folk skaffade TV. När TV:n kom halverades antalet, berättar Leif Johansson.

Gott skick

I dag är Folkets hus ensam om att visa film i Överkalix och i kåken finns en förstklassig salong som tar 189 besökare. Trots att huset är 23 år gammalt och ingenting har bytts ut inne i biosalongen är både stolar och inredning i mycket gott skick.

Eldsjälen Leif Johansson brinner verkligen för filmen och biografkulturen och det kanske inte är så konstigt med tanke på att han i princip fick intresset med blodet. Leifs föräldrar Otto och Syrena Johansson skötte under många år bioverksamheten i Överkalix gamla Folkets hus. Otto var maskinist och Syrena sålde biljetter och godis.

Liksom många andra biografer på små och medelstora orter har Överkalix Folkets hus drabbats hårt av konkurrensen från bland annat internetnedladdning.

Efter att stadigt ha legat på 4.500–5.000 årliga biobesökare minskade antalet till drygt 2.000 under 2007.

- Vi märkte plötsligt att alla mellan 15 och 25 år var borta. Jag skulle tro att det är den åldersgrupp som är mest aktiva med att ladda ned film från nätet, säger Johansson.

Trots den tråkiga besöksutvecklingen är Leif Johansson optimist och han tror trots allt att bion har en framtid.

- Det är viktigt att besökarna har med sig en upplevelse när de går hem och visst är det någonting speciellt att sätta sig i biografmörkret tillsammans med andra människor och höra prasslet från godispåsarna, säger han.

När Överkalix Folkets hus invigdes 1985 började Leif Johansson arbeta i huset och han stortrivs. I Överkalix är han så starkt förknippad med film att folk tänker på bio så fort de ser honom.

Även när Johansson är ledig ser han gärna på film, i hemmet.

- Fast när det blir reklamavbrott blir jag förbannad. Tänk om vi skulle göra så här på biografen – vilket liv det skulle bli då.

Nya grepp

Leif Johansson försöker ständigt hitta på nya grepp för att locka invånarna till biografen. Han har till exempel kört bio på dagtid.

- Det passar många äldre och fyller också en social funktion när ensamstående och ensamma pensionärer får komma ut och träffa andra i samma ålder, säger han.

För sitt idoga arbete med filmkultur har Johansson bland annat utsetts till Överkalix kommuns kulturstipendiat och 1997 blev biografen i Överkalix Årets biograf inom Folkets hus-rörelsen.

På tisdagarna har Johansson ordnat filmvisningar som kombinerats med korta föreläsningar. En läkare, kvinnojouren och Hushållningssällskapet har exempelvis gjort filmföreställningarna till ännu större upplevelser för besökarna.

För dyrt

Numera visar Folkets hus 2–3 filmer per vecka och just nu är det tisdagar, onsdagar och söndagar som är biodagar.

- Det har hänt att vi bara haft en enda betalande i salongen men vi kör ändå, säger han.

En digital filmprojektor och den dator som hör till kostar i dag cirka 750.000 kronor, en alldeles för stor summa för en landsortsbiograf.

- Om vi inte får möjlighet att visa digital film kommer vi snart att tvingas sluta visa film. Det kostar 20.000–35.000 kronor för filmbolagen att göra en enda kopia och snart kommer de att gå över till att enbart distribuera digitala kopior eftersom de är mycket billigare.

Färskvara

I januari i år inledde Folkets hus i Överkalix övergången till digital filmvisning genom att installera en digital ljudanläggning. Kalaset kostade 300.000 kronor, en investering som inte hade varit möjlig utan rejäla bidrag från Filminstitutet och länsstyrelsen.

- Film är färskvara och det är tråkigt att köra en film en månad efter Sverigepremiären då den inte längre är medieaktuell.

Johansson menar att digitalbio skulle ge nya fantastiska möjligheter.

- Överkalixborna har samma rätt till kulturevenemang som de som bor i Stockholm och det skulle vara fantastiskt att kunna visa direktsänd opera, exempelvis. Eller kanske en av Luleå hockeys matcher.

Folkets hus bio

Folkets hus och parker är Sveriges mest spridda biokedja med 233 biografer på 231 orter, företrädesvis på mindre orter på landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om