"Den som kan växter är aldrig ensam"

På gården Innat i Överkalix blomstrar det verkligen. Där finns Sveriges nordligaste äppel- och jordgubbsodling. Margareta och Holger Henriksson som äger gården har också en örtagård med över 100 olika växter.

SKYLTAR. Varje art har sin egen skylt med latinskt namn och användningsområde.

SKYLTAR. Varje art har sin egen skylt med latinskt namn och användningsområde.

Foto:

Överkalix2009-07-17 06:00
Holger har odlat jordgubbar i 45 år och berättar att vissa sorter blir bättre av att odlas i norr.- Ljuset och de svala nätterna gör att de blir mycket sötare, säger han.Han visar plantor med en italiensk sort som i sitt hemland bara används som dekoration. Här i Norrbotten är de mycket smakrika och har en djupröd färg.- Det är vår natur som gör dem så här. De producerar socker för att inte frysa och då blir det fina bär.Det är många från Malmfälten och Tornedalen som kommer för att plocka jordgubbar. - De tycker att det är som att komma till södra Sverige. Så vi får massa "turister" hit, säger Margareta Henriksson.Örtagården är hennes ögonsten. Hon och maken har vart runt i skogarna och hämtat sten och anlagt en liten upphöjd platå där växterna "bor". Gångarna mellan de olika sektionerna är barkbelagda och det doftar av lavendel och mynta.- Det känns som att vi tagit och flyttat lite natur och gjort något ännu finare av den.Tio års jobb
Men det var mycket jobb. I tio år har Margareta flyttat om och arrangerat växterna. Hon är mycket noga med att inget ogräs ska växa där och att alla får det ljus de behöver. Hon säger att växterna är som hennes vänner. Hon kallar dem vid artnamn och säger att det är som att återse en kompis varje gång hon ser dem. De flesta växterna i örtagården är medicinalväxter. Överallt vid plantorna står små skyltar som talar om vad växten heter och vad den används till.- Det är så skönt att få skapa fritt. Inga regler liksom utan det bara blir. Min själ ligger och vilar bland växterna uppe i trädgården, säger Margareta Henriksson.Det hela började med att hon flyttade till Överkalix från Bohuslän. Hon säger att det var maken som fick henne att börja bygga på örtagården.- Han sade att om jag skulle stå ut så var jag tvungen att börja jobba. Och på den vägen är det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om