Den omtvistade polcirkelrastplatsen öppnas

Den omdiskuterade polcirkelrastplatsen som varit förbommad i mer än ett års tid öppnas nu upp. ”Vi tar bort markägarens avspärrningar”, säger Johan Bäck, projektledare för Trafikverket Region Nord.

Nu tar Trafikverket bort fastighetsägarens avspärrningar. Från och med måndag ska turister och andra åter kunna stanna och fota sig på polcirkelrastplatsen i Naisheden utanför Överkalix.

Nu tar Trafikverket bort fastighetsägarens avspärrningar. Från och med måndag ska turister och andra åter kunna stanna och fota sig på polcirkelrastplatsen i Naisheden utanför Överkalix.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2020-12-19 09:30

I flera artiklar har NSD berättat om att det populära turiststoppet vid E10:n i Naisheden sedan i fjol hållits avspärrat av fastighetsägaren, som även äger det intilliggande, nu stängda, Värdshuset Polcirkeln. Bakgrunden är ett mångårigt missnöje med underhållet av rastplatsen som markägaren menar är Trafikverkets ansvar. 

– På somrarna när folk inte har fått in sina soppåsar genom hålen i containrarna har skräpet lämnats på marken. Och efter vintrarna har jag och min fru fått ägna flera dagar åt att städa upp burkar, plast och sopor som slängts. Folk till och med skiter runt vedhopen och huset, sa markägaren Glenn Lundström till NSD i höstas. 

Men nu tar alltså Trafikverket själv bort avspärrningarna – efter att ett gammalt vägrättsavtal med en tidigare fastighetsägare har hittats i arkivgömmorna. 

– Det visar att vi har vägrätten. Så på måndag plogar vi upp vägen på rastplatsen och avtäcker skyltarna så det syns att det är öppet, säger Johan Bäck. 

Vad säger markägaren? 

– Jag skickade över avtalet och pratade med honom i onsdags. Då hade han inget emot öppnandet – bara det sköts. 

Hur blir det med underhållet av rastplatsen i fortsättningen? 

– Vi ska sköta vår del av rastplatsen, alltså markplätten där infotavlorna står som ingår i vägrätten, totalt 3000 kvadrat, säger Johan Bäck. 

Till NSD säger fastighetsägaren Glenn Lundström att han inte motsätter sig ett öppnande – bara vägrättsavtalet är lagligt: 

– Jag har pratat med en jurist och det är inte säkert att avtalet gäller om det inte är inskrivet i fastighetsregistret, eftersom det tecknats med en tidigare ägare. 

Går du i så fall vidare med ärendet?

– Jag har inget emot ett öppnande. Men jag vill ha ett avtal som reglerar nyttjandet av marken. Som markägare ska jag ha en viss ersättning för allt skräp vi måste plocka efter vintrarna, eller att de själva städar varje vår.

När det gäller de egna soporna från värdshuset, som drivs genom företaget Arctic Circle Center AB, säger Lundström att han själv tar hand om dessa, därför inte betalar för kommunal sophämtning utan bara en årsavgift: 

– Jag skickar inga sopor. Det som är brännbart nyttjar jag själv, returburkar pantas och matavfallet komposterar jag. 

Senare meddelar han att han kollat i fastighetsregistret och att varken servitut eller vägrättsavtal finns inlagt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!