De har lösningen på fimpkaoset

I och med sommarens förbud mot rökning på uteserveringar och andra allmänna platser har många askkoppar plockats bort från utemiljöerna. Resultatet har blivit drivor av fimpar – på marken. Men nu menar två norrbottenspar att de har lösningen.

De menar att de har lösningen till att äckliga, giftiga fimpar ska sluta hamna på gator och torg och till sist sprida mikroplaster till haven – en egen variant av fickaskkopp. Fr.v. Johan Blank och Denina Blank tillsammans med vännerna Lena Ignell och Patrik Ingell Hagerman.

De menar att de har lösningen till att äckliga, giftiga fimpar ska sluta hamna på gator och torg och till sist sprida mikroplaster till haven – en egen variant av fickaskkopp. Fr.v. Johan Blank och Denina Blank tillsammans med vännerna Lena Ignell och Patrik Ingell Hagerman.

Foto: Maria engström Andersson

ÖVERKALIX2019-09-10 13:17

Nyckeln är enligt dem en återanvändbar miniaskkopp som utan problem ryms i en jeansficka. En slags mjuk påsaskkopp som Denina Blank och Johan Blank från Luleå har låtit ta fram tillsammans med vännerna Lena Ingell och Patrik Ingell Hagerman, boende i Luleå men med anknytning till Överkalix där Patrik arbetar.

– Tanken är att det ska bli enklare för folk att ta ansvar för sina fimpar, säger Johan Blank.

Detta har så klart blivit högaktuellt efter riksdagens beslut att förbjuda rökning på uteserveringar och andra allmänna platser, vilket har lett till att många askkoppar och rökrutor tagits bort sedan i somras. Man faktum är att gängets idé om fickaskkoppar fick sin grogrund redan innan dess.

– Jag hade börjat reta mig på alla fimpar som låg slängda. Det är ju både äckligt och skadligt för naturen, djur och barn. Så när vi fyra träffades pratade jag om det. På den vägen är det, och i juli var de första fickaskkopparna färdiga, berättar Lena Ingell.

Till vardags jobbar dock de två paren med helt andra saker. Lena är massageterapeut, Patrik är lärare, Johan arbetar som snickare och Denina är hudterapeut.

– I arbetet kring fickaskkoppen har alla olika uppgifter. Denina är till exempel ansvarig för designen, säger Lena Ignell.

Fast helt ny som produkt är fickaskkoppen inte.

– I Japan är de jättevanliga. Det är därifrån vi har fått inputs. De har kommit mycket längre än oss. Där finns inte en fimp på marken, säger Denina Blank.

Förutom ett värmetåligt material har paren lagt stor vikt vid att de som använder fickaskkopparna inte ska lukta – askkopp.

– Askkopparna går dessutom att återanvända till hundratals fimpar, säger Johan Blank, och tillägger att cigarettfimparna sedan ska slängas i soporna:

– Annars hamnar mikroplasterna och gifterna i filtren i vattnen och haven.

Sedan några veckor finns påsaskkopparna att köpa i vissa närbutiker och bensinmackar samt via nätet. Och reaktionerna hittills har varit positiva, enligt gänget.

– En skogsägare tyckte att ”äntligen finns det något som kan förhindra skogsbränder”, säger Patrik Ingell Hagerman.

Orsaken till rökförbudet på allmänna platser är att man vill förhindra passiv rökning och hälsoproblem.

Finns det inte en risk att folk röker mer om det blir enklare?

– Nej, jag tror tvärtom att det är lättare att ta tag ta ansvar bli synligt, säger Patrik Ingell Hagerman.

Fimpfakta

Runt 1 miljard fimpar beräknas slängas på gator och torg i Sverige varje år. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer.

Ändå kan den som slänger fimpar på marken inte bötfällas eftersom fimpen är undantagen i den nedskräpningsbot som finns i Sverige.

Cigarrettfiltret består till stor del av cellulosaacetat, en plast som precis som annan plast blir till mikroplast om den hamnar i miljön.

I filtret fastnar miljö- och hälsofarliga ämnen i tobaken för att de inte ska nå rökarens lungor, bland annat kadmium som också finns i batterier. Studier visar att lakvatten från fimpar är akut giftiga för fiskar.

Fimparna som ligger och skräpar på gator och torg slinker lätt ner i dagvattenbrunnar och vidare ut i havet. I EU-direktivet om åtgärder för vissa engångsprodukter av plast införs nu ett producentansvar för fimparna.

Källa: Håll Sverige rent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om