Han säger att han fram tills nyligen har uppfattat att verksamheten på miljöstationen har bedrivits på det sätt som kommunen har ansökt om och haft tillstånd för.
– Det har ju aldrig varit någon hemlighet hur verksamheten har gått till. Under alla år har vi aldrig hört att något skulle vara fel, varken från miljöinspektörer, bygg- och miljönämnden eller länsstyrelsen.
Att de hårdgjorda ytor, provtagningsbrunnar och sandfilter som kommunen har hänvisat till aldrig har funnits menar han är en definitionsfråga.
– Länsstyrelsen godtar inte packat grus som hårdgjord yta. Det har vi gjort.
Men borde ni inte själva ha insett det tokiga i att leda in lak- och dagvatten i en avlagd deponi som riskerar att läcka tungmetaller och annat?
– Vi ansåg väl inte att vi gjorde det. Komposten blir så varm att vatten snarast måste tillföras. Slamdammarna är ju dessutom på väg att flyttas nu.
Att vissa verksamheter, som slamhanteringen, har ändrats utan tillstånd från länsstyrelsen skyller Kenneth Sköld på kommunens bygg- och miljönämnd.
– Vi sökte tillstånd från nämnden för att utöva verksamhet och nämnden gav oss det. Sedan har de kommit på att de inte hade rätt att ge oss det och nu är det vi som får ett föreläggande.
Har någon blivit sjuk av att obehandlat avloppsslam spritts ut på deponin?
– Nej, inte vad jag vet. Slambäddarna ligger inte heller där folk rör sig och allt arbete sker maskinellt.
Hur ser du på att den verksamhet som du är högst ansvarig för nu har polisanmälts?
– Det är bara att ta det för vad det är. Sedan får vi se vad miljöåklagaren kommer fram till, säger Kenneth Sköld.