Byns framtid ligger i bidragens händer

Inget bidrag – inget fiber. Nybyn är en av flera byar i Överkalix som hoppas att kommunen får glesbygdsbidraget. "Folk kommer att flytta annars", tror bybon Stefan Karlsson.

Stefan Karlsson 
Viktor Karlsson

Stefan Karlsson Viktor Karlsson

Foto: Herman Öberg

överkalix2016-10-14 05:00

Överkalix är kommunen i länet som har absolut minst fiberanslutningar i länet. Endast 20 procent av alla hushåll och företag har tillgång till fibernät, att jämföra med Luleå som toppar länet med sina 74 procent.

Med kopparnätets nedläggning i många byar börjar det brinna i knutarna att få en snabbare utbyggnad av fibernätet i kommunen. Men man förlitar sig då på statliga medel.

– Utan de här pengarna skulle vi aldrig ha möjlighet att kunna bygga ut fiber, säger kommunalrådet Mikael Larsson (V).

Överkalix har hittills varit en av kommunerna i Norrbotten som har fått glesbygdsbidrag. 2016 har man beviljats 4,7 miljoner kronor från det så kallade bredbandsstödet. Det gör att man nu har gjort klart fibernätets utbyggnad i Vännäs och att man nu jobbar med Svartbyn. Sedan kommer fler och fler byar ansluta sig.

Men det kostar mycket pengar att bygga ut fibernätet. Därför måste Överkalix få mer pengar innan man kan börja bygget österut, som i Nybyn. Där släcks kopparnätet nästa år och det är inte klart med fiber än.

– Vad gör vi om de släcker ned kopparnätet och vi inte har något fiber ännu? Då sitter vi där med en kaffekopp och frågar oss när det kommer något fibernät. Nej, men vad ska vi göra, frågar sig Stefan Karlsson.

Karlsson driver ett byggföretag i Nybyn. Han anser att mobiluppkopplingen inte räcker till och att fiber är ett måste i framtiden.

– Nu har jag ADSL och det fungerar bra, men det försvinner ju snart. En del säger att det fungerar bra med Net1:s mobila bredband, men det fungerar inte bra för oss i stugan.

Karlsson tror helt enkelt att det finns en stor risk med att byar inte får bra uppkoppling.

– Alla flyttar väl ifrån de byarna.

Kommunalrådet Mikael Larsson inser själv hur viktig uppkopplingen är för kommunens byar.

– Vi får pytsa in pengar själva i projekten också. Vi förstår att dator- och telefonkommunikation är väldigt viktigt. Finns det inte bra kommunikation är det som att lägga en död hand över bygden.

Problemet är att Överkalix, likt andra kommuner, har lagt mycket krut på ADSL i början av 2000-talet.

– Vi var bland de främsta i landet, sen när fiberutbyggnaden började var vi inte lika snabbt med på tåget. Sen när kopparkabeln plockas bort måste vi byta till fiber, vi har litat på kopparnätet för länge.

Ett problem för Överkalix är att det är en glest befolkad kommun. Men tätorten räknas inte som glesbygd och får därför inte ta del av glesbygdsstöd. Och inga privata aktörer har varit speciellt intresserade av Överkalix. Men nu, senaste veckorna, har Telia börjat visa intresse även i Överkalix.

Beviljade fiberstöd 2016

Arjeplog: 45 486 210 kr

Kalix: 20 932 850 kr

Gällivare: 19 958 822 kr

Boden: 16 35 3964 kr

Boden: 11 943 051 kr

Arvidsjaur: 9 786 987 kr

Lunet (Luleå): 8 909 558 kr

Luleå: 8 251 302 kr

Överkalix: 4 776 660 kr

Älvsbyn: 3 381 210 kr

Totalt belopp Norrbottens län: 209 657 082 kr

Beslutat belopp: 149 780 614 kr

Kvar att betala ut: 59 876 468 kr

Älvsbyn, Överkalix, Haparanda och Pajala kommer att prioriteras när länsstyrelsen fördelar ut de dryga 59 miljoner kronor som finns kvar.

I december bestäms hur mycket pengar Norrbotten får nästa år. I hela Sverige ska 850 miljoner kronor delas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om