Bybornas besvikelse – efter prishöjningen

Sedan några veckor tillbaka är det tvåhundra kronor dyrare att besikta bilen i Överkalix än i grannkommunen Övertorneå fem mil bort. Anledningen: Bilprovningen har marknadsanpassat sina priser. ”Jag tycker det är horribelt. Alla borde få samma pris”, säger Överkalixbon Viola Nordmark

Överkalixbon Kent Almevall tycker inte att det högre priset vid den mobila besiktningsanläggningen i Överkalix väger så tungt att han skulle åka någon annanstans. ”Men det borde kosta samma oavsett var man bor”.

Överkalixbon Kent Almevall tycker inte att det högre priset vid den mobila besiktningsanläggningen i Överkalix väger så tungt att han skulle åka någon annanstans. ”Men det borde kosta samma oavsett var man bor”.

Foto: Maria Engström Andersson

ÖVERKALIX2018-12-04 18:00

Hon är en av dem som överraskades av Bilprovningens nya priser när hon under förra veckan skulle besikta sin bil på Bilprovningens mobila anläggning i Överkalix. Väl på plats fick hon veta att priset från och med oktober har höjts till 695 kronor – jämfört med normalpriset på 495 kronor på länets fasta stationer.

– Jag tycker det är alldeles för dyrt. Särskilt för dem i byarna som har lång resväg. Det skulle vara mer rättvist om alla var med och betalade, säger Viola Nordmark.

Ortsbon Kent Almevall, som besiktade sin bil strax innan, håller delvis med.

– Jag hänger inte upp mig på priset. Vill man ha billigare pris kan man ju dessutom köra till Övertorneå. Men det borde kosta samma oavsett var man bor, säger han.

Enligt Anders Stokke, en av Bilprovningens tekniker, har dock de flesta kunderna förståelse för höjningen. Samma inställning har kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren. Hon säger att bakgrunden till de höjda priserna i Överkalix är att kostnaderna blir högre med en mobil anläggning i stället för en fast enhet. Samt det statliga aktiebolagets övergång från enhetliga till marknadsmässiga priser:

– Då blir det efterfrågan, servicenivån men även kostnaderna för de olika enheterna som styr. I Stockholm innerstad där läget är attraktivt har exempelvis priset också höjts

När det gäller de mobila anläggningarna säger hon att det dels är transporterna mellan orterna som fördyrar:

– Sedan är ju våra tekniker borta dygnet runt under långa perioder

Betyder det att de fasta anläggningarna inte borde ha lagts ned?

– Nej, det var rätt beslut då. Alternativet hade varit att avveckla helt. Det hade lett till längre resor för kunderna och större miljöpåverkan.

Totalt finns två mobila enheter i landet. I Norrbotten berörs Karesuando förutom Överkalix av prishöjningen.

Varför inte ha en solidarisk prissättning där alla betalar lite mer?

– Så var det ju förut när vi hade monopol. Men nu när marknaden är konkurrensutsatt och alla enheter måste gå ihop går inte det.

Kan du förstå dem som ser det som principiellt fel med olika priser på olika platser?

– Det är som inom andra områden, att man som kund kan välja. Själva är vi väldigt stolta över den här servicen där vi kommer till kunderna istället för tvärtom, säger Cecilia Blom Hesselgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om