Blödningen fortsätter: "Är inte bra"

Socialnämnden i Överkalix fortsätter att blöda – och ser ut att gå mot ett underskott på drygt fyra miljoner kronor för 2017. ”Naturligtvis är det inte bra”, säger socialnämndens ordförande Maria Nilsson (V).

Knapert. Maria Nilsson (V), ordförande för socialnämnden i Överkalix, slåss mot prognos om underskott.

Knapert. Maria Nilsson (V), ordförande för socialnämnden i Överkalix, slåss mot prognos om underskott.

Foto: Stina Spetth

ÖVERKALIX2017-03-31 13:04

Läget för socialnämnden har redan tidigare varit minst sagt ansträngt. Så sent som i november ifjol, när budgeten för 2017 skulle spikas av kommunfullmäktige, valde därför politikerna att i sista stund utöka nämndens budgetram med 3 miljoner kronor. Men nu verkar det alltså som om pengarna ändå inte räcker till – och som att det kan bli ett underskott på 4,2 miljoner kronor.

– Det är ett minus som är för stort. Samtidigt ska man komma ihåg att det är en prognos och att den är beräknad på årets två första månader. Mycket kan därför hända. Ett enda komplicerat ärende mer eller mindre kan betyda en miljon kronor åt endera hållet, säger Maria Nilsson.

Klart är dock att den största posten nämnden har att tampas med är personalkostnaderna – och att årets löneökningar kommer att innebär kraftiga fördyringar som man inte har räknat med.

– Vi har traditionellt räknat med 2 procents löneökningar. Nu har vi att förhålla oss till löneökningar runt 4 procent. Med det antal undersköterskor vi har blir det flera miljoner kronor dyrare, säger Maria Nilsson.

Tallviksgården och Brännagården visar båda på stora underskott, liksom den del av omsorgen dit Älvgatans och Renstigens gruppboenden och Prismas dagverksamhet hör: -2,3 miljoner respektive -400 000 och -475 000 kronor.

Kan det bli aktuellt med neddragningar eller vikariestopp?

– Nej, inte som dagsläget är. Då skulle vi hamna i ett läge där vi riskerar att vård- och omsorg inte blir patientsäker, säger Maria Nilsson.

Enligt henne har socialchefen fått i uppdrag att se över vilka besparingar som kan göras.

Åtgärder som sedan tidigare har vidtagits är restriktioner med inköp och att ta in vikarier – och vakanshållande av en sjukskötersketjänst.

– Det fortsätter vi med så länge det är möjligt, säger Maria Nilsson.

I en budgetuppföljning som redovisades under kommunstyrelsens senaste arbetsutskottsmöte beskrivs bemanningen på Brännagården som väldigt låg i förhållande till vårdtyngden. Bland annat står det att ”Det är ett minimum och inte alltid tillräckligt för att bedriva en god och säker vård”.

Har de boende märkt av det här?

– Nej. Personal har alltid tagits in när det behövts. Det är därför pengarna inte räcker till, säger Maria Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om