Överkalixborna strömmade till när Olofssons bageri bjöd in till öppet hus i bagerilokalen under fredagen. Dagen till ära hade en blå matta lagts ut– och en av besökarna som skred in mellan de uppstaplade brödbackarna var 90-åriga Malin Karlsson. Hon kom ihåg när bageriet var ungt och brödet kördes ut till gårdarna med varubil:
– På den tiden bakade ju de flesta själva i bagarstuga. Men vi brukade köpa.
Den här dagen bjöds alla kalasgäster på bubbel, snittar och – såklart – bageriets egenbakade tårta. Något senare vankades jubileumstal av landshövdingen.
På plats fanns förstås bageriets vd Bengt-Olof Olofsson. Han berättade om hur allt började 1947 med att hans far och farbror startade familjeföretaget i en liten bagarstuga i Överkalixbyn Gyljen.
Han trodde sig också veta succéreceptet till att bageriet har kunnat leva vidare trots en mördande konkurrens från jättebagerier:
– Dels för att vi har duktiga medarbetare. Men också för att Överkalix är bra att driva företag på, bland annat av transportmässiga skäl. Det ligger ju mitt i länet.
I dag levererar företaget bröd till hela Norrbotten, Skellefteå och i stort sett hela Finland. Nyligen investerades fyra miljoner i ny teknik, bland annat en ny stenugn och en ny packmaskin.
– Så nu har vi arbetat fram en ny stenugnsbakad surdegslimpa och en ny mjukkaka. En ny logotype har också tagits fram, sa Bengt-Olof Olofsson.
Vad händer framöver?– Nu ska vi sjösätta det här. På måndag tar vi nästa steg.