Bagare klarade slutproven

Elva nya bagare har avlagt sina examensprov vid Olofssons bageri i Överkalix.
Prinsesstårtor, limpor och kanelbullar var några av de produkter som skulle upp till bedömning. Men även noggrannhet, planering och arbetssätt finns med i bedömningen.

ÖVERKALIX2006-06-10 06:00
Några kvarlämnade smulor på bakbordet får inte finnas kvar om eleven vill ha ett bra betyg. Att baka handlar inte enbart om att göra en deg och grädda den, lika viktigt är renlighet och att hålla ordning och reda, enligt konditor, Peter Kraus från Boden.
Han har funnits på plats i Gyljen utanför Överkalix under två dagar för att bedöma de elva elevernas slutprodukter. Peter Kraus äger konditori Opalen i Boden och kan efter 45 år i branschen räkna sig som en veteran i branschen.

Bedömning av veteran
Sedan april månad har han funnits med i utbildningen för att lära ut bakandets ädla konst. Chokladpraliner, biskvier, bakelser och tårtor är några av de godsaker som producerats i Bröderna Olofssons gamla lokaler. Utbildningen pågår i ett år och drivs av Bröderna Olofssons bageri tillsammans med Komvux i Överkalix samt bageriet i Puoltikasvaara och konditori Opalen i Boden.

Praktiskt arbete viktigast
Det allra viktigaste i utbildningen är det praktiska arbetet, enligt utbildningssamordnare Bengt-Olov Olofsson. Praktiskt arbete utgör 80 procent av utbildningen medan de övriga 20 procenten ägnas åt teoretiska kunskaper.
Åtta produkter ingår i slutprovet, limpa, franska, vetebröd, wienerbröd, biskvier, småkakor, bakelser och tårta.
Svårast är wienerdegen enligt bagaren, Bengt-Olov Olofsson.
För eleven Patrik Sköld är det däremot drömmarna som skapar mest svårigheter.
- Det är svårt att få dem att inte falla ihop när man har gräddat dem, säger han.

Tufft på hemorten
Arbetsmarknaden för de elva nybakade eleverna är inte så positiv om de vill stanna kvar på hemorten. För de som väljer att flytta finns däremot många möjligheter. Två av eleverna har dock fått sommarjobb och en ligger bra till för att få ett fast jobb, men är inte helt säker ännu. Och det kan komma att dyka upp ett företag som ett resultat av utbildningen.
- Jag har fått blodad tand och funderar på att starta ett sommarkafé eftersom jag endast arbetar 50 procent, säger Ingela Johansson, studievägledare i Överkalix.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om