Det var den 25 juni som kommunfullmäktige med minsta möjliga majoritet och en utslagsröst från mötets ordförande beviljade kommunstyrelsen ansvarsfrihet – tvärt emot rekommendationerna från kommunens egna revisorer. Dessa tyckte att så allvarliga fel hade begåtts under 2017 – bland annat inom upphandling, fakturering, arbetsmiljö och hanteringen av den så kallade brevlådeaffären – att ansvarsfrihet inte skulle ges. Nu får saken sitt rättsliga efterspel.
– Vi ifrågasätter om fullmäktigebeslutet verkligen gick rätt till, säger revisorernas ordförande Tord Henriksson (S).
I den begäran om laglighetsprövning som har skickats in till förvaltningsrätten – och som har undertecknats av honom och revisorskollegan Mariana Olausson (L) – framgår det att motivering till fullmäktiges beslut saknades, vilket enligt kommunallagen ska finnas med. Vidare kan jäv ha förekommit – något som kom upp till diskussion direkt efter fullmäktigemötet.
– Två av de ledamöter och ersättare som röstade för att ge kommunstyrelsen ansvarsfrihet är nära släktingar – faster respektive dotter – till ledamöter i styrelsen, säger Tord Henriksson.
Han tillägger att han tycker att det är beklagligt att saken ska behöva gå så här långt, men att det är viktigt att lyfta fram om felaktiga beslut tas på grund av bristande kunskap.
Din egen dotter, ersättare i S, röstade i linje med er revisorer. Ser du något problem där?– Det ska ha säkerställts innan att det var okej. Men nu säger jag så här: är det fel ska det fram, säger Tord Henriksson.
Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid juridiska institutionen på Uppsala universitet, har fullmäktige en laglig skyldighet att motivera om man gör ett avsteg från revisorernas rekommendationer. Men han är osäker på om enbart detta skulle räcka för att domstolen ska upphäva fullmäktiges beslut. Däremot tror han att påståendet om jäv får betydelse.
– I äldre fall har domstolen tittat på om det hade spelat någon roll för utfallet om de påstått jäviga hade varit med eller inte. Så här skulle jag tro att domstolen kommer att upphäva beslutet på den grunden att det var jäv, säger Olle Lundin
Om ledamöterna i kommunstyrelsen i Överkalix inte hade beviljats ansvarsfrihet i somras hade hela styrelsen sannolikt avgått.
Nu blir förvaltningsrättens beslut i princip verkningslöst eftersom valet kommer innan utslaget...
– Men det spelar faktiskt roll på ett principiellt plan, säger Olle Lundin.
Kommunalrådet Sarah Karlsson (C) säger att hon helst förehåller sig till fakta i stället för olika scenarier:
– Vi har lämnat in en överklagan. En dom kommer så småningom. Sedan får man förhålla sig till den. Men det hade ju varit bra om ärendet hade prövats ganska fort eftersom det är just det här läget. Jag tycker att det är konstigt att det har dröjt så här länge. Man kan ju tycka att det skulle ha legat högre upp på agendan, säger Sarah Karlsson.
Enligt förvaltningsdomstolen i Luleå kom begäran om laglighetsprövning in den 18 juli. Yttrandet från kommunen mottogs i början på augusti. Nu väntar ärendet på att tas upp enligt en slags turordning.
– Ingen av de klagande har påpekat eller yrkat att det ska vara förtur, säger förvaltningsrättens specialistföredragande Anna-Lena Sundqvist.