NSD har tidigare skrivit om att Överkalix kommuns tekniska avdelning i åratal har brutit mot ett flertal av de miljövillkor som gäller vid Furunäsets Miljöstation. Nu har bygg- och miljönämnden tröttnat på att inte heller avloppssystemen har åtgärdats. Nämndens ordförande tror att anledningarna i bägge fallen kan vara de kostsamma utgifterna – och det tidigare socialdemokratiska styret.
– Ingen har tryckt på. Så då har ärenden bara blivit liggande. Min spekulation är att det är något som sitter i sedan S tid, säger Gunnar Liljebäck.
Nämndens tidigare ordförande Ove Enhult (S) tillbakavisar kritiken:
– Det där är inget som hänger ihop med S styre. Jag vet att avloppen skulle åtgärdas redan för många år sedan. Gunnar Liljebäck har dessutom själv suttit med i nämnden och haft kännedom om saken.
Från Havs och vattenmyndigheten säger Åsa Gunnarsson att hela 26 procent av Sveriges nästan 700 000 svenska fastigheter med enskilda avlopp och wc inkopplad saknar en längre gående rening än slamavskiljning. Hon anser inte att lagen kring avloppsreningen är stelbent. Men hon kan inte uttala sig om det specifika fallet Ängeså.
– Det som avgör hur mycket avloppsvatten behöver renas är risken för spridning av övergödande ämnen, bakterier, smittor och andra miljöfarliga ämnen, säger Åsa Gunnarsson.