– Vi köpte huset för läget, säger Mattias inifrån den charmiga, omkring 100 år gamla, ombyggda mejeribyggnaden där han, sambon Anja, tvåårige sonen Emil och hunden Swea fortfarande har sitt hem.
Genom köksfönstren breder en svindlande vacker vy ut sig över Kalixälvens blå band, bara några tiotal meter nedanför huset.
–På vintern kan man åka rätt ut på isen med skoter och på sommaren med båt. Det är det bästa med att bo här, säger Anja leende.
Andra fördelar är att huset även ligger centralt i Bränna, den förhållandevis billiga boendekostnaden, närheten till släkt och vänner och att paret trivs i Överkalix.
Trots det går alltså flyttlasset snart.
– Vi har köpt en tomt vid havet i Bensbyn i Luleå där vi bygger nytt. Planen är att flytta under sommaren, säger Mattias.
Det är inte heller något de är ensamma om. Under årets första tre månader märktes tvärtom ett befolkningstapp på 37 invånare – från 3252 till 3215 invånare, vilket förutom ett födelseunderskott på 22 personer (3 födda och 25 döda) berodde just på att fler flyttade ut än in: nämligen 43 respektive 19 personer, samt en justering på 9 personer.
– Vi har även kompisar som har flyttat, säger Anja.
Beslutet för paret har dock inte varit lätt att fatta.
– Jag är fortfarande inte heller lika säker som Mattias på om det är rätt. För jag trivs här. Livet är enkelt och folk är omhändertagande. Alla känner en. Ända sedan jag som snart 19-åring flyttade hit från Borlänge har jag också känt mig trygg. Här är fin natur och jag gillar mitt jobb som grundskollärare på Friskolan.
Att paret ändå beslutat att ta steget beror på flera saker: att Mattias som länge pendlat fått arbete som platschef åt ett mark- och anläggningsföretag i Luleå, en typ av jobb som han inte tror att han kunnat få i Överkalix. Att paret ända sedan de blev föräldrar har känt att de vill bo där sonen så småningom ska gå gymnasiet, vilket inte finns här. Och att de tycker att han ska kunna prova fler idrotter och fritidsaktiviteter än vad som erbjuds här. Annat som inverkat är när de nekades bygga en bastu vid älven på grund av strandskyddet, och den successiva minskningen av butiker och indragna serviceinrättningar som Bilprovningen och Folktandvården.
– Jag är ju uppvuxen här, och mycket av allt som fanns då är borta. Men positivt nu är ju att hotellet försöker satsa och att det verkar gå bra, säger Mattias.
Vad kan då vända trenden så fler flyttar till Överkalix?
Enligt Platsbanken fanns i tisdags ett 90-tal lediga jobb inom olika branscher. Fyra lediga lägenheter, varav två trygghetsboenden, erbjöds av Överkalix bostäder.
– Fler skulle säkert bygga om strandskyddet luckrades upp så fina tomter blev tillgängliga, säger Mattias.
– Idrottsföreningar på olika orter kan nog behöva samarbeta, och där kanske en buss för barnen skulle gå att sätta in, säger Anja.
Från Överkalix kommun ser kommundirektör, Anna-Greta Brodin, senaste kvartalets befolkningssiffror som ”oroande”.
– Vi får ju prognoser från SCB, och under flera år har resultaten varit bättre än väntat. Under 2019 hade vi till och med ett plus. Men det vi ser nu är naturligtvis inte bra.
När det gäller bakgrunden–födelseunderskottet och den dubbelt så stora utflyttningen som inflyttningen – finns ännu inga siffror kring vilka som flyttat. Men av de totalt 117 som flyttade ut under 2021 var antalet män och kvinnor ungefär lika. Största gruppen, nästan hälften, var 15-34 år. Anna-Greta Brodin säger att kommunen jobbar med att öka attraktionskraften, men att hon hoppas på mer statligt stöd. Och en ökad samverkan mellan kommunerna.
Vad händer om befolkningsminskningen fortsätter?
– Det innebär minskade skatteinkomster men också mindre statliga stöd. Finns det inte nog med arbetskraft riskerar vård och omsorg att drabbas, liksom företag.
Kan utvecklingen vändas?
– Ja, vi har inget alternativ. Jag tror också på en annan trend, där man ser mer till livsvärden och gärna vill bo på mindre orter med mindre stress och större närhet till djur och natur. Men vi hoppas också på att få ”en släng av sleven” av de etableringar som sker i Norrbotten så att det märks på befolkningstalet, säger Brodin.