Alliansen kan falla – i dag avgörs det

Blir det maktskifte riskerar flera av Överkalix Framtids hjärtefrågor att falla. Men kommunalrådet Sarah Karlsson (C) är lugn.– Det är ingen idé att gruva sig. Det känns värre att behöva ta itu med snön, säger hon innan helgen.

Allians. Så här såg det ut efter valet 2014 när Mikael Larsson (V) , Sarah Karlsson (C) och Matz Flink (M) tog plats i kommunstyrelsen. Sedan dess har moderaterna sparkats ut ur alliansen efter oenighet och nu kan det bli maktskifte i kommunen.

Allians. Så här såg det ut efter valet 2014 när Mikael Larsson (V) , Sarah Karlsson (C) och Matz Flink (M) tog plats i kommunstyrelsen. Sedan dess har moderaterna sparkats ut ur alliansen efter oenighet och nu kan det bli maktskifte i kommunen.

Foto: Göran Ström

ÖVERKALIX2017-11-27 05:00

Det var direkt efter det senaste kommunstyrelsemötet som hon och kommunalrådskollegan Mikael Larsson (V) meddelade att alliansen avgår om det politiska läget inte förändras fram till dagens kommunfullmäktige. De hade då fått se sitt eget budgetförslag för 2018 falla efter att den tidigare allianspartnern M och oppositionspartiet S röstat igenom ett förslag med samma ekonomiska ramar, men med en ändring kring användningen av kommunens sparade resultatutjämningsreserv.

Avgångsbeslutet har inte ändrats:

– I budgetfrågan blir läget oerhört tydligt. Blir vi nedröstade igen har vi inte längre majoritet, och vi anser att agendan ska vara hos den som har det, säger Sarah Karlsson.

Följden kan bli att flera tunga alliansfrågor rinner ut i sanden. Däribland den planerade hopslagningen av Överkalix och Pajalas nämnder och förvaltningar inom plan-, bygg- och miljö. Tanken där är att Pajala efter nästa val ska ”ta över” förvaltningen, men att de tre-fyra anställda som berörs i Överkalix till stor del ska fortsätta jobba kvar på hemorten. Något som av Överkalix framtid beskrivs som en ”överlevnadsfråga” och som ett sätt att bibehålla kompetensen i små kommuner – men har väckt en stor oro hos oppositionen.

– Pajalas nämnd har besparingskrav på 300 000 kronor, och vad kan man som myndighetsnämnd spara in på?, säger Berit Drugge (S) som frågar sig vad som händer med personalen från Överkalix om neddragningar måste göras och ”sist in, först ut” gäller.

Hon är också starkt kritisk till att utredningen som pågår inte är oberoende utan utförs av Pajalas plan- och miljöchef.

– Jag har suttit i bygg- och miljönämnden i flera år och har partiet bakom mig. Vi tycker det skulle vara bättre med samverkan i stället för en sammanslagning, säger Berit Drugge.

Annat som äventyras vid ett maktskifte är en ny politisk organisation där nämnder och styrelser ersätts av utskott och där kommunstyrelsen blir beslutande organ. En fråga som just nu ses över och som alliansen menar både kan spara pengar och göra beslutsprocessen smidigare – men som kritiserats av M för att orsaka en större maktkoncentration till färre politiker.

En aktualitet som Överkalix Framtid redan har förlorat är starten av en projektering av ett nytt särskilt boende – vilket nyligen revs upp efter att S länge krävt en genomlysning av hela omsorgen och tillsammans med M drev igenom ett moderat strategiförslag i socialnämnden. Det blev också starten till dagens maktstrid.

Vad händer närmast om Överkalix Framtids budget inte går igenom?

– Då avgår vi och utlyser nyval i styrelser och nämnder. Ledamöterna nomineras sedan utifrån majoriteten, säger Sarah Karlsson.

Menar du utifrån utfallet i budgetfrågan i KF?

– Ja, egentligen blir det ju så, säger Sarah Karlsson och tillägger att ett nyval i sådant fall kan bli aktuellt den 18 december vid ett extra kommunfullmäktige.

Hur känns det nu?

– Det känns väl som vanligt. Efter fullmäktige står det klart hur det blir framgent och det är bara att förhålla sig till läget, säger Sarah Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om