Älgfarmen lockar långväga besökare

På älgfarmen norr om Överkalix växer kronorna så det knakar. Ola Rokka hoppas få stoltsera med Europarekord på största älgkronan om några år.

Ridning? "Det är många turister som frågar om det går att rida på älgarna, det hade nog kunnat gå men man måste tänka på att de fortfarande är vilda djur", säger Ola Rokka.

Ridning? "Det är många turister som frågar om det går att rida på älgarna, det hade nog kunnat gå men man måste tänka på att de fortfarande är vilda djur", säger Ola Rokka.

Foto: Per Lundström

Överkalix2015-08-30 13:00

På Arctic Moose Farms världskarta har besökarna satt fast knappnålar för att markera sina hemorter. Israel, Kanada, Nya Zeeland och östligaste Ryssland är några av de platser som älgturisterna kommer ifrån.

– Det brukar komma ett par från Belgien hit varje år, de har bilen fullklistrad med dekaler och när de kommer hit är de i hägnet i flera timmar, säger Ola Rokka och ropar på älgarna med deras förnamn.

När de två älgtjurarna och kon med två kalvar närmar sig stängslet är det inte svårt att förstå varför folk fascineras av djuren.

– Jag har sett jägare gråta när de ser de här älgarna, tänk att få möta en sån här i skogen, säger Ola Rokka och sticker in en gren med sälg som snabbt försvinner in i Sven-Gunnar och Oskars munnar. Löven blandas upp med pellets. Men favoritmaten för fyraåriga älgtjuren Oskar är varken pellets eller sälg.

– Han älskar bananer, säger Ola Rokka.

Under sommaren växer de nästan 15 kilo per månad och äter därefter. Oskars krona har 21 taggar, det är mycket för en så ung älg. Förhoppningen är att han ska fortsätta växa och sätta Europarekord.

– Växer han som han gör nu så finns det en bra chans till det, det vore något att skriva på facebook – Europas största älgkrona.

Det närmar sig brunsttid och redan nu stöter tjurarna otåligt kronorna mot varandra när de matas av Ola. I skogen syns flera stora brunstgropar. Blir det för stökigt sätts de i olika hägn. Älgkon Ida är mamma till Oskar och de skiljs från varandra vid brunsten för att undvika inavel. Tätt intill Ida går fjolåringen Rut och kalven som föddes 27 april. De är alla döpta efter de människor som bott på gården, som tidigare varit ett litet jordbruk med tre till fyra kor.

– Då gick det att ha det så, det var lönsamt, nu är det istället lönsamt att ha fem, sex älgar, säger Ola.

Han har jobbat med rennäring och turism i många år och tanken på att starta upp Arctic Moose farm kom eftersom många turister efterfrågade att se älgar på nära håll.

– Många tror att de automatiskt får se en älg på resans gång, men oftast blir det ju inte så, säger Ola Rokka.

Det finns tankar om att utöka samarbetet med hotell och resebyråer för att skapa resor som blir en helhetsupplevelse. Det är framtidsmodellen för turism tror Ola Rokka.

– Men du måste vara bäst på det du gör, folk som kommer hit och betalar dyrt kräver hög standard på allt ifrån mat till mottagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!